infakt__frame.jpg>>>280. – Rođen je rimski vladar Flavije Valerije Konstantin I, nazvan Konstantin Veliki, prvi rimski car koji je u hrišćanstvu potražio oslonac i crkvi dao privilegije.

>>> 1807. – Rođen je američki pisac Henri Vodsvort Longfelou, čije pisanje odlikuje jak uticaj nemačkih romantičara.

>>> 1822. – U Beču su prestale da izlaze “Novine serbske”. List su 1. avgusta 1813. pokrenuli i uređivali studenti medicine u Beču Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić. Štampan je građanskom azbukom i na jeziku koji je u znatnoj meri bio narodni.

>>> 1844. – Dominikanska Republika postala je nezavisna od Haitija.

>>> 1846. – Rođen je nemački sociolog, istoričar i književni istoričar Franc Mering.

>>> 1847. – Rođena je engleska pozorišna glumica Elen Ališa Teri, najveći tumač ženskih likova u delima Vilijama Šekspira u britanskom pozorištu u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka.

>>> 1887. – Umro je ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, pripadnik muzičke grupe “Velika petorica” i utemeljivač ruske simfonije i kamerne muzike.

>>> 1900. – Osnovana je britanska Laburistička partija, s Remzijem Mekdonaldom kao sekretarom.

>>> 1902. – Rođen je američki pisac Džon Štajnbek, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1962.

>>> 1905. – Velika škola je reorganizovana i prerasla u Beogradski univerzitet, kojem je Skupština Srbije osigurala visok stepen autonomije. Zakonom je zajamčeno da nijedan profesor nije mogao biti otpušten zbog naučnih ili političkih uverenja. Posle Prvog svetskog rata pored Univerzitetskog saveta ustanovljeno je i Univerzitetsko veće i ni u jednom telu nije bilo ljudi van Univerziteta.

>>> 1913. – Rođen je američki pisac Irvin Šo, koji se u Drugom svetskom ratu borio kao vojnik u Evropi i Africi.

>>> 1932. – Rođena je engleska filmska glumica Elizabet Tejlor, koja je debitovala 1942. u filmu “Lesi se vraća kući”, postavši svetski poznata zvezda već kao devojčica.

>>> 1933. – Nacisti su zapalili zgradu Rajhstaga [parlament] u Berlinu, optuživši za to komuniste, što je Adolf Hitler iskoristio da odmah naredi hapšenje 1.500 komunističkih funkcionera i optuži ih da su paljevinom dali signal za ustanak. Na procesu u Lajpcigu jedan od optuženih, bugarski revolucionar Georgi Dimitrov, razobličio je planove nacista, pa se suđenje pretvorilo u njihov fijasko.

>>> 1936. – Umro je ruski lekar i naučnik Ivan Petrovič Pavlov, osnivač Instituta za eksperimentalnu medicinu, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1907. Njegova teorija o uslovnim refleksima snažno je uticala na mnoge naučne discipline, posebno na psihologiju, psihijatriju i medicinu. Bio je uporni kritičar boljševika.

>>> 1939. – Velika Britanija i Francuska priznale su pobunjeničku vladu španskog diktatora generala Fransiska Franka.

>>> 1952. – Održana je prva sednica UN u novom stalnom sedištu svetske organizacije u Njujorku.

>>> 1963. – U Dominikanskoj Republici je posle 33 godine okončan period diktatura dolaskom na vlast izabranog predsednika Huana Boša.

>>> 1968. – Donji dom parlamenta je ograničio useljavanje “obojenih” u Veliku Britaniju.

>>> 1976. – Eskimski lideri predočili su kanadskoj vladi da njihovom narodu pripada bezmalo pola miliona kvadratnih kilometara Kanade.

>>> 1976. – U Zapadnoj Sahari, koju je dan ranije Španija predala na upravljanje Maroku i Mauritaniji, oslobodilački front Polisario je objavio osnivanje Saharske Arapske Demokratske Republike.

>>> 1978. – Egipat je ukinuo povlastice za Palestince u toj zemlji, izjednačivši ih sa ostalim Arapima.

>>> 1986. – Posle obaranja s vlasti, filipinski diktator Ferdinand Markos, dugogodišnji štićenik SAD, doputovao je na Havaje.

>>> 1990. – Nelson Mandela je doputovao u Zambiju, otpočevši tako prvo putovanje u inostranstvo posle 27 godina provedenih u južnoafričkim zatvorima.

>>> 1991. – Porazom Iraka završen je Zalivski rat SAD i savezničkih zemalja protiv te arapske zemlje. Iračani su morali da se povuku iz Kuvajta, koji su okupirali 1. avgusta 1990.

>>> 1994. – U eksploziji bombe koju su islamski teroristi podmetnuli u jednu maronitsku crkvu u Libanu poginulo je 10 vernika koji su pred oltarom čekali da budu pričešćeni.

>>> 1996. – Suspendovane su sankcije UN protiv Republike Srpske.

>>> 2002. – Muslimani su u državi Gudžarat na zapadu Indije zapalili voz pun hinduističkih vernika i usmrtili 58 ljudi, što je izazvalo talas nasilja u toj državi u kojima je ubijeno oko 1.000 ljudi.

>>> 2003. – Haški tribunal osudio je bivšu predsednicu RS Biljanu Plavšić na 11 godina zatvora.

>>> 2004. – Vođa japanske sekte Aum šinrikjo [Sekta vrhovne istine] Šoko Asahara osuđen je na smrtnu kaznu vešanjem zbog organizovanja napada nervim gasom sarin u tokijskom metrou devet godina ranije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…