infakt__frame.jpgZbog donošenja Naredbe republičkog Ministarstva zdravlja o proglašenju epidemije zarazne bolesti morbila (malih boginja) na teritoriji Republike Srbije, Komisija za praćenje epidemiološke situacije ZC Valjevo saopštava da na teritoriji koju pokriva ZC Valjevo nije registrovan nijedan slučaj pojave “malih boginja”, niti postoji sumnja na pojavu ove bolesti kod pacijenata koji se leče u ZC Valjevo, stoji u današnjem saopštenju za javnost PR službe Zdravstvenog centra.

Inače, male boginje su jako zarazna bolest praćena osipom. Od nje boluju uglavnom deca. Novorođenčad i odojčad do 6 meseci retko oboljevaju. Jedanput preležana bolest štiti od ponovne infekcije.

Uzročnik bolesti je jedan virus, a bolesnik nije zarazan dok se ne pojave prvi znaci bolesti i prestaje da bude zarazan petog dana od dana kada je osip prestao da izbija.

Prenošenje bolesti je neposredno, sa bolesnika na zdrave. U vazduhu oko bolesne dece ima mnogo klica malih boginja, koje bolesnici izbacuju kašljući. Zdrava deca se vrlo lako zaraze udušući takav vazduh. Posredno prenošenje je retko, jer je uzročnik malih boginja vrlo osetljiv na uticaj spoljne okoline i van ljudskog tela brzo ugine.

Bolest počinje jednim kataralnim stanjem stanjem u nosu, plućima i na očnoj sluzokoži. Posle inkubacije od 8 do 16 dana detetu oči zakrvare, suze, i ono ne može da gleda u svetlost, nos mu je pun kao da ima kijavicu, kašlje, suvo, ima povećanu temperaturu. Ovakvo stanje traje 3 do 5 dana, pa se pojavi karakterističan osip. Osip je krupan i javlja se najpre na licu, potom po celom telu. Pre nego na licu, osip se javlja u ustima, na unutrašnjoj strani obraza. Pojavom osipa kašalj se pojača i dete za sve vreme bolesti ima jak bronhitis, koji se često komplikuje zapaljenjem pluća.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…