infakt__frame.jpgSekcija dobrovoljnih davaoca krvi Udruženja penzionera Valjevo u saradnji sa Crvenim krstomsvake godine u februaru mesecu organizuje Akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ovoj akciji se po pravilu odazivaju ne samo penzioneri već i predstavnici drugih udruđenja dobrovoljnih davaoca i sami građani. Broj boca prikupljene krvi obično je oko 30 i nije tako beznačajno, ali treba naglasiti da se članovi Sekcije dobrovoljnih davaoca krvi Udruženja penzionera godinama uključuje i u druge akcije u gradu.

Valjevo zauzima značajno mesto u Srbiji kada je u pitanju procenat dobrovoljnih davalaca i savko od Drštava u gradu trudi se da na najbolji mogući način organizuje ovakve akcije.

Sekcija dorovoljnih davaoca krvi Udruženja penzionera osnovana je još 1994. godine i u gradskim okvirima ovo udruđenje bilo je zapazeno po davalaštvu krvi.

Predstavljanje Strategije obezbeđivanja dovoljnih količina krvi i derivata krvi, uloga Instituta za transfuziju krvi Srbije i Crvenog krsta u motivaciji dobrovoljnih davalaca sa posebnim osvrtom na davalaštvo krvi u KO, bile su teme jednodnevnog seminara održanog za učesnike sa područja ove regije. Inicijator skupa bio je Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst sa ciljem da se podspeši motivacija i regrutuju novi dobrovoljni davaoci krvi.

U KO uvek je bio relativno visok procenat dobrovoljnih davalaca krvi i kreće se iznad 3%, ali to naravno ne podrazumeva ravnomernu raspoređenost dobrovoljnih davalaca po opštinama. Tako je na primer, najviši procenat u Lajkovcu, oko 4,5% i u Valjevu oko 4%, dok je u ostalim opštinama oko dva i ispod dva posto.

Seminar je u sklopu novog načina organizacije regionalnih transfuzioloških službi i cilj je da se u regionalnim centrima uredi davalaštvo krvi, da se ostale opštine KO animiraju kako bi se povećao broj dobrovoljnih davalaca.
Davalaštvo krvi u Srbiji je u opadanju i prema rečima Aleksandra Marinkovića, predsednika Sekcije, a ujedno i člana Saveta skupštine Crvenog krsta Valjevo, postoji inicijativa da se pokrene šira akcija mešu studentima visokih i viših škola na teritoriji opštine Valjevo i da se oni animiraju da se uključe u dobrovoljno davalaštvo,.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…