infakt__frame.jpgOvčarstvo u poslednje vreme postaje jedna od najatraktivnijih poljoprivrednih grana, a Direkcija za robne rezerve opštine Valjevo u saradnji sa Zavodom za poljoprivredu danas je organizovala predavanje za poljoprivrednike ovog kraja na temu iz oblasti stočarstva i proizvodnje stočne hrane.

Govoreći na temu “Tehnologija gajenja bremenitih ovaca, partus i odgajivanje jagnjadi do zalučenja”, prof. dr Cvijan Mekić je istakao da se stočarstvo najvećim delom nalazi u rukama individualnih poljoprivrednih proizvođača. ali se migracijom stanovništva iz sela u gradove, beleži se drastično smanjenje broja grla ovaca. Pored toga, postojeći kapaciteti daju malu proizvodnju vune, mleka i mesa, i ona se često svodi samo na zadovoljavanje sopstvenih potreba. To stanje se planskim radom i edukacijom može popraviti, ali je za to potreban dugi niz godina kako bi se ostvarili povoljni rezultati.

Ovom predavanju koje je imalo za cilj unapređenje ovčarske proizvodnje u valjevskoj opštini praćenjem naučnih i tehničkih dostignuća u ovoj oblasti, prisustvovao je veliki broj poljoprivrednika našeg kraja, a predavači su još bili i profesor Nenad Đorđević koji se bavi tehnologijom proizvodnje stočne hrane i ishrane domaćih životinja i dr dragana Ružićsa Instituta za stočarstvo čija je oblast predavanja bila selekcija u stočarskoj proizvodnji.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…