infakt__frame.jpgPoslodavci koji zaposle pripravnike mlađe od 30 godina ili invalide, od septembra 2006. oslobođeni su plaćanja poreza na njihove zarade u naredne tri godine. Iste poreske olakšice, ali u trajanju od dve godine, imaju poslodavci koji zaposle nezaposlene, takođe mlađe od 30 godina, ali i starije od 45 godina, a koji su najmanje šest meseci prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Olakšice za poslodavce su omogućene izmenama Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje su usvojene u julu prošle godine. Ove olakšice donekle su stimulisale poslodavce da prijave radnike.

Podaci NSZ pokazuju da je u prvim mesecima nakon stupanja na snagu ovog Zakona zaposleno 2986 novozaposlenih iz kategorija mlađih od 30 godina i pripravnika, invalidnih lica i starijih od 45-50 godina.
Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, koje su stupile na snagu prvog dana 2007., stopa poreza je smanjena sa 14 na 12 odsto. Poslodavci sada na 100 dinara zarade plaćaju 62,7 dinara, umesto dosadašnjih 73 dinara.

Osim smanjenja poreza, poslodavci neće plaćati nikakve dažbine na deo zarade do pet hiljada dinara mesečno, čime će rasterećenje biti veće za one sektore i regione u kojima su zarade niže.

Nezaposleni, koji su evidentirani u službi za zapošljavanje i posao traže i po nekoliko godina, očekuju od različite efekte poreskih olakšica.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…