infakt__frame.jpg>>>1328. – Umro je francuski kralj Šarl IV Lepi, poslednji direktni potomak dinastije Kapet na prestolu Francuske, koji je ujedno bio i kralj Navare, kao Šarl I..

>>>1650. – Umro je francuski filozof, matematičar i fizičar Rene Dekart, osnivač novovekovne evropske filozofije, posebno modernog racionalizma.

>>>1748. – Ukazom austrijske carice Marije Terezije Racka varoš [Srpski grad] dobila je naziv Neoplanta i status slobodnog kraljevskog grada.

>>>1790. – Prvi put je zasedao Vrhovni sud SAD, godinu dana pošto je osnovan.

>>>1793. – Revolucionarna Francuska je, nepune dve sedmice posle pogubljenja kralja Luja XVI, objavila rat Velikoj Britaniji i Holandiji.

>>>1805. – Rodjen je francuski revolucionar Luj Ogist Blanki, osnivač više tajnih revolucionarnih udruženja.

>>>1840. – U američkom gradu Baltimor otvoren je prvi stomatološki fakultet u svetu.

>>>1860. – Rodjen je srpski filolog Milan Rešetar, univerzitetski profesor slovenske filologije u Beču i Zagrebu. Proučavao je jezik starih spomenika, dijalekata i akcenata, posebno književnu i kulturnu istoriju rodnog Dubrovnika i bio je najbolji poznavalac dubrovačkog novca.

>>>1861. – Teksas se otcepio od Unije i priključio konfederaciji južnih američkih država.

>>>1893. – Tomas Edison je u Vest Orindžu u Nju Džersiju otvorio prvi filmski studio u svetu.

>>>1901. – Rodjen je američki filmski glumac Klark Gejbl, koji je igrao u više od 70 filmova, zračeći nesvakidašnjim magnetizmom, posebno na žensku publiku.

>>>1908. – U odgovoru na teror režima, republikanski zaverenici ubili su u Lisabonu portugalskog kralja Karlosa I i njegovog sina koji je trebalo na nasledi presto.

>>>1918. – U austrougarskoj floti u Boki Kotorskoj izbila je jedna od najvećih pobuna mornara u Prvom svetskom ratu.

>>>1922. – Rodjena je italijanska operska pevačica Renata Tebaldi, jedan od najvećih lirskih soprana 20. veka, koja je briljantno interpretirala velike role, posebno u operama Đuzepea Verdija i Đakoma Pučinija.

>>>1924. – Prva laburistička vlada Velike Britanije priznala je S S SR, što je doprinelo slamanju diplomatske izolacije te zemlje.

>>>1935. – Počeo je štrajk solidarnosti studenata Beogradskog univerziteta s drugovima u koncentracionom logoru u Višegradu, a u sukobu s policijom poginuo je student prava Mirko Srzentić.

>>>1942. – Vodja norveških nacista Vidkun Kvisling postao je u Drugom svetskom ratu u okupiranoj Norveškoj predsednik marionetske vlade.

>>>1946. – Norveški diplomata Trigve Li izabran je za prvog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

>>>1946. – Madjarska je proglašena republikom, s predsednikom Zoltanom Tildijem i premijerom Ferencom Nadjom.

>>>1950. – U Beogradu je osnovan Železnički muzej, prvi takav u Jugoslaviji, koji je otvoren za javnost u aprilu 1953.

>>>1958. – Proglašeno je ujedinjenje Egipta i Sirije i zajednička država je nazvana Ujedinjena Arapska Republika.

>>>1974. – U požaru koji je zahvatio novoizgradjeni soliter u brazilskom grado Sao Paolo poginulo je više od 220 ljudi.

>>>1979. – Iranski verski vodja ajatolah Ruholah Homeini vratio se u zemlju iz Pariza posle 15 godine izgnanstva, mahom u Iraku.

>>>1982. – Proglašena je konfederacija Senegambija, nastala udruživanjem afričkih država Senegal i Gambija.

>>>1991. – U zemljotresu koji je pogodio pogranične oblasti Avganistana i Pakistana poginulo je više od 1.200 ljudi.

>>>1992. – Objavljen je Memorandum jugoslovenske vlade o zločinu genocida u Hrvatskoj i skrnavljenju spomen-područja Jasenovac u kojem je predloženo da UN utvrde činjenice i na osnovu toga preduzmu mere prema hrvatskim vlastima, ali je zahtev ignorisan.

>>>1992. – Vlada Republike Srpske Krajine odbacila je plan Sajrusa Vensa i ostala pri zahtevu da mirovne snage UN budu angažovane samo na liniji sukoba.

>>>1995. – Poplave u Holandiji naterale su bezmalo 250.000 ljudi da napusti domove, u najvećem egzodusu u istoriji te zemlje.

>>>1996. – Predsednik Žak Širak objavio je da je Francuska okončala nuklearne probe “jednom zauvek”.

>>>2000. – Desničarska Slobodarska stranka Jerga Hajdera i Narodna partija Volfganga Šisela postigle su dogovor o koaliciji, uprkos upozorenjima ostalih 14 zemalja Evropske unije i SAD da će ulazak u vladu Hajderove partije, kojoj je pripisano koketiranje s neonacizmom, ksenofobičnost i diskriminacija manjina, neizbežno proizvesti neprijatne posledice za Austriju.

>>>2003. – Pri povratku na Zemlju iz misije koja je trajala 16 dana, američki svemirski šatl “Kolumbija” zapalio se i raspao iznad Teksasa 15 minuta pre planiranog sletanja. Poginulo je svih sedam članova posade, uključujući dve žene i prvog Izraelca astronauta.

2004. – U metežu tokom muslimanskog obreda kamenovanja djavola u blizini Meke, trećeg dana hadžiluka, poginuo je najmanje 251 hodočasnik.

2004. – U prostorijama dve kurdske partije u Erbilu, na severu Iraka, dvojica islamskih terorista-samoubica usmrtila su najmanje 117 ljudi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…