infakt__frame.jpgPod sloganom “Jedan pušač – mnogo žrtava” danas je u Srbiji obeležen 31. januar, Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima. U našoj zemlji svake godine registruje se 4.300 novoobolelih od pušačkog raka pluća, a najugoženija populacija su najmljadji i trudnice. Prema rečima dr Živana Vitorović-Jovanović, broj pušača se poslednjih godina smanjio ali ipak u porastu broj obolelih od maligniteta pluća. Program za odvikavanje od pušenja postoji, ali se ipak mali broj odlučuje da ga koristi.

Procenjuje se da u Srbiji pušači svakodnevno konzumiraju blizu 73 miliona cigareta, a za to “zadovoljstvo” izdvajaju tri miliona i sto hiljada evra. U duvanskom dimu potvrdjeno je prisustvo četiri hiljade štetnih i 43 kancerogene materije. Prema nekim podacima, broj pušača u Srbiji za poslednjih šest godina smanjen je za pet procenata. Podaci takođe pokazuju da je u zemljama gde je smanjen broj pušača umanjena i pojava pušačkog raka pluća, hronične opstruktivne bolesti pluća, kao i srčanih udara.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana borbe protiv pušenja je „Jedan pušač, mnogo žrtava”, a time zdravstveni zvaničnici žele da skrenu pažnju pušačima kako bi prestali da ugrožavaju one koji nemaju ovu ružnu naviku.

Na konferenciji će govoriti dr Mirjana Petrović, Zavod za javno zdravlje i dr Živana Vitorović- Jovanović, Zdravstveni centar valjevo.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…