infakt__frame.jpgLjudski virus papilome, skraćeno HPV, spada u viruse veneričnih bolesti koji se najbrže širi u svetu medju tinejdžerkama i ženama ranih dvadesetih godina. Kod 70 do 90 odsto njih infekcija ovim virusom dovodi do raka grlića materice koji je drugi po učestalosti uzrok smrti medju ženama širom sveta. Raku grlića materice podlegne godišnje preko 300 hiljada žena. Prilikom kliničkih istraživanja ustanovljeno je da je vakcina nazvana Gardasil najefikasnija u borbi protiv najopasnijih vidova tog virusa, HPV 16 i 18.

Kompanija Merk testirala je Gardasil na 27.000 žena u 33 zemlje. Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina stoprocentno efikasna protiv ta dva virusna soja, odgovornih za 70 odsto infekcija izazvanih humanim virusom papiloma.

Vakcina protiv HPV virusa registrovana je i kod nas, a veliki godišnji skup ginekologa Srbije koji će se oržati u maju biće posvećen temi raka grlića materice. Vakcina o kojoj se dosta priča u poslednje vreme je namenjena devojčicama, odnosno devojkama od 13 do 26 godina koje nisu imale seksualne odnose.

Vakcina nikako ne može biti zamena ni za redovan ginekološki pregled, ni za skrining. Ministarstvo zdravlja u ovoj godini pokrenuće za prvih pet okruga skrining program. Brojke pokazuju da incidenca nije tako velika u KO u odnosu na druge okruge, a stopa smrtnosti uvođenjem skrininga mogla bi se smanjiti za 40%.

Za sada se zna delotvornost vakcina za period od četiri godine, a vreme će tek pokazati njene prave mogućnosti. Zbog toga, stručnjaci upozoravaju da vakcina nije lek koji se popije i time stiče zaštita za ceo život, već da su potrebni pregledi i odgovornost prema sopstvenom zdravlju.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…