infakt__frame.jpgPod sloganom “Jedan pušač – mnogo žrtava” sutra će u Srbiji biti obeležen 31. januar, Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima.

U sredu, 31. januara u valjevskom Domu zdravlja na tri punkta ( Školski dispanzer, Dispanzer za žene i Služba opšte medicine) u periodu od 9 do 11 časova biće organizovane video prezentacije i edukativna predavanja na temu “O štetnosti duvanskog dima”, podela brošura i propagandnog materijala kao i razgovor sa pacijentima. Takodje, biće priredjena i izložba likovnih radova učenika osnovnih škola, a najbolji radovi biće nagradjeni.

Predavanja o štetnosti duvana, posebno pasivnog pušenja koje ugrožava zdravlje kako nas samih tako i naših najbližih, posebno dece, biće organizovana u gradskim i seoskim osnovnim školama.

Procenjuje se da u Srbiji pušači svakodnevno konzumiraju blizu 73 miliona cigareta, a za to “zadovoljstvo” izdvajaju tri miliona i sto hiljada evra. U duvanskom dimu potvrdjeno je prisustvo četiri hiljade štetnih i 43 kancerogene materije.
U našoj zemlji svake godine registruje se 4.300 novoobolelih od pušačkog raka pluća (najugoženija populacija su najmljadji i trudnice).

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv duvanskog dima biće održana konferencija za novinare u sredu 31. januara sa početkom u 10 časova, u prizemlju nove zgrade Grudnog odeljenja. Na konferenciji će govoriti dr Mirjana Petrović, Zavod za javno zdravlje i dr Živana Vitorović- Jovanović, Zdravstveni centar valjevo.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…