infakt__frame.jpgIzložba “Etnologija Narodnog muzeja Valjevo”, biće otvorena do kraja februara i svi posetioci kroz izložbu ovu izložbu mogu delimično sagledati proces stvaranja etnološke zbirke u proteklih pet decenija od formiranja Narodnog muzeja i saznati dosta o etnolozima koji su doprineli njenom formiranju. Eksponati potiču iz perioda s kraja devetnaestog i početka dvadesetog veka.

Nakon odlaska Vidosave Milosavljević, u narednih 16 godina, valjevski muzej neće imati etmnologa, što će ostaviti traga u etnološkoj zbirci.

Revizija etnološke zbirke Narodnog muzeja Valjevo, obavljena od 2003. do 2005, nije bila samo zakonska obaveza, nego i potreba da se pokaže trenutno stanje u zbirci, uoče promene koje su usledile i na taj način omogući dalji rad na muzeološkoj obradi zbirke, tehničkoj zaštiti i prezentaciji, kaže Gordana Marković.

Izložbu “Etnologija Narodnog muzeja Valjevo” posetioci Narodnog muzeja Valjevo mogu videti do kraja februara, stalna postavka u renovirano muzejskom prostoru može se očekivati, prema nekim nezvaničnim najavama, u maju mesecu.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…