infakt__frame.jpg>>>1756. – Rođen je austrijski kompozitor Volfgang Amadeus Mocart.

>>>1775. – Rođen je nemački filozof Fridrih Vilhelm Šeling, s Imanuelom Kantom, Johanom Fihteom i Fridrihom Hegelom tvorac nemačkog idealizma.

>>>1777. – Rođen je srpski monah i pisac Lukijan Mušicki, upravnik manastira Šišatovac, čcije su pesme nadahnute rodoljubljem, humanizmom i prosvetiteljskim idejama imale veliki uticaj na savremenike.

>>>1822. – Na skupštini u Epidauru grčki ustanici su proglasili nezavisnost Grčke, koju je Otomansko carstvo priznalo tek 1829.

>>>1832. – Rođen je engleski pisac i matematičar Čarls Latvidž Dodžson, poznat kao Luis Kerol, čiju prozu odlikuju humor i fantastika, po čemu je blizak potonjem nadrealizmu. Dela: “Alisa u zemlji čuda”, “Kroz ogledalo”.

>>>1859. – Rođen je nemački car i pruski kralj Fridrih Vilhelm II Viktor Albert, tvorac politike prodora na istok i izazivač niza vojno-diplomatskih kriza, uključujući objavu rata Srbiji 1914, čime je postao neizbežan Prvi svetski rat.

>>>1865. – Španija je priznala nezavisnost Perua.

>>>1885. – Rođen je američki kompozitor Džerom Kern, otac mjuzikla. Njegova opereta “Ploveće pozorište” jedna je od najboljih u istoriji pozorišta SAD. Komponovao je i filmsku muziku.

>>>1901. – Umro je italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, uz Riharda Vagnera najistaknutiji romantičarski operski stvaralac 19. veka. Dela: opere “Nabuko”, “Travijata”, “Trubadur”, “Rigoleto”, “Bal pod maskama”, “Moć sudbine”, “Don Karlos”, “Aida”, “Otelo”, “Falstaf”.

>>>1916. – U Berlinu je osnovana revolucionarna organizacija “Savez Spartaka”, preteča Komunističke partije Nemačke osnovane u decembru 1918.

>>>1919. – Umro je mađarski pisac Endre Adi, čija je poezija označila prelom u modernoj mađarskoj lirici. Dela: “Nove pesme”, “Krv i zlato”, “Na kolima Ilije Gromovnika”, “Voleo bih da me vole”, “Ko je mene video?”, “Na čelu mrtvih”.

>>>1924. – Jugoslavija je u Rimu potpisala pakt o prijateljstvu i saradnji sa Italijom i sporazum kojim je Rijeka predata Italiji.

>>>1926. – Engleski pronalazač Džon Logi Berd u Londonu je prvi put javno demonstrirao televiziju.

>>>1942. – U “Igmanskom maršu” u Drugom svetskom ratu glavnina Prve proleterske brigade je tokom druge neprijateljske ofanzive prešla 100 kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman. Marš više od 700 boraca, od kojih 50 ranjenih i bolesnih, trajao je 18 časova kroz dubok sneg, pri temperaturi minus 32 stepena celzijusa. U maršu su promrzla 172 borca i nekima su bez anestezije amputirani delovi tela.

>>>1944. – Komandant Lenjingradskog fronta ruski general Leonid Govorov objavio je u Drugom svetskom ratu da je Crvena armija porazila Nemce i potpuno oslobodila Lenjingrad, čijih je tri miliona žitelja bilo u blokadi od septembra 1941. Tokom nemačke opsade 716.000 Lenjingradjana izgubilo je krov nad glavom, uništeno je 526 škola, 840 fabrika, 101 muzej i mnoštvo drugih znamenitih građevina, a na Piskarevskom groblju sahranjena je polovina gradskog stanovništva, od kojih je većina umrla od gladi.

>>>1945. – Sovjetske jedinice su na juriš i uz znatne gubitke oslobodile Aušvic, najveći nacistički koncentracioni logor u Drugom svetskom ratu. U logoru je ostalo oko 7.000 zatočenika koje Nemci u žurbi nisu stigli da pobiju. U gasnim komorama Aušvica ubijeno je, uključujući decu i žene, najmanje milion i po ljudi, najviše Jevreja. U logoru je ubijeno više od 25.000 Jugoslovena.

>>>1964. – Francuska je uspostavila diplomatske odnose s Kinom.

>>>1967. – Pripremajući se za let na Mesec, trojica američkih astronauta poginula su u svemirskom brodu “Apolo 1” u kojem je izbio požar.

>>>1967. – ŠSR, SAD i 60 drugih zemalja potpisalo je sporazum o zabrani nuklearnih eksperimenata u stratosferi.

>>>1969. – U Bagdadu je pogubljeno 14 ljudi, među njima devet Jevreja, koje su iračke vlasti optužile da su izraelski špijuni.

>>>1973. – U Parizu su ministri inostranih poslova SAD, Severnog Vijetnama, privremene revolucionarne vlade Južnog Vijetnama i Južnog Vijetnama potpisali ugovor o prestanku rata u Vijetnamu. Rat je ipak potrajao do kraja aprila 1975. i okončan je porazom SAD.

>>>1980. – Umro je srpski književni i pozorišni kritičar jevrejskog porekla Eli Finci. Posle Drugog svetskog rata bio je direktor “Borbe”, “Nolita”, Jugoslovenske knjige, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, glavni urednik časopisa “Književnost”. Dela: pozorišne kritike u zbirkama “Više i manje od života I-V”, “Stvarnost i iluzije”, studija “Deni Didro”, ogledi o Miroslavu Krleži, Augustu Cesarcu, Jovanu Skreliću, Đorđu Jovanoviću, Branimiru Ćosiću, Marinu Držiću.

>>>1981. – Najmanje 500 ljudi poginulo je na indonežanskom feribotu “Tampomas II” koji je posle požara potonuo u Javanskom moru.

>>>1991. – Američka avijacija je u Zalivskom ratu otpočela masovno bombardovanje drugog po veličini iračkog grada Basre.

>>>1996. – U Nigeru je vojnim udarom oboren prvi demokratski izabran predsednik Mahamane Osman.

>>>2002. – U eksploziji u skladištu oružja u glavnom gradu Nigerije Lagosu poginulo je više od 1.000 ljudi.

>>>2003. – Skupština Srbije usvojila je Ustavnu povelju kojom je federalna država Savezna Republika Jugoslavija preobražena u znatno labaviju Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora.

– Danas je Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva. Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve delove srpstva. Himna Svetom Savi prvi put je izvedena 1839. u Segedinu, a za školsku slavu u kneževini Srbiji Savindan je proglašen u januaru 1840.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…