infakt__frame.jpgEvropske nedelje prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 28. januara, a najčešći uzrok nastanka ove bolesti je infekcija humanim papiloma virusom (HPV), koji se prenosi polnim putem.

Prevencija raka grlića materice je moguća, a ovogodišnja akcija Ministarstva zdravlja nosi naziv “Znanje i akcija”.

“Znanje” je usmereno na žene koje vrlo retko idu kod ginekologa, iako postoji dovoljan broj lekara na nivou primarne zdravstvene zaštite, dok se “akcija” odnosi na dodatnu edukaciju zaposlenih u zdravstvenoj zaštiti.

Krajnji cilj edukacije stanovništva trebalo bi da bude saznanje žena, porodice i društva da se rak grlića materice može sprečiti, a uskoro bi u Srbiji trebalo da se pojavi vakcina protiv HPV-a.

Uloga muškarca takođe veoma jevažna u ovom procesu, jer bi muškarac trebalo da ohrabruje i podstiče ženu da se javi ginekologu.

Za Srbiju se predviđa uvođenje organizovanog skrininga, odnosno organizovanog pozivanja žena da se u zakazano vreme jave radi ginekološkog pregleda i uzimanja brisa grlića materice.
Svi pregledi u okviru skrininga su besplatni, nije potreban nikakav uput već samo poziv, a podaci predstavljaju službenu tajnu lekara i pacijenta.

Takođe, Papanikolau test je jeftin, pouzdan i brz način pomoću kojeg se može otkriti ne samo rak grlića materice već i promene koje prethode nastanku oboljenja.

Prema podacima Ministarstvo zdravlja, od raka grlića materice u Srbiji dnevno umre jedna žena, oboli deset, a najčešći razlog zašto je ovo oboljenje među vodećim jeste nedovoljna zdravstvena prosvećenost ženske populacije, pri čemu Srbija drži i neslavan rekord u Evropi sa 1.500 obolelih žena godišnje.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…