infakt__frame.jpg>>>1440 – Rodjen je Ivan III Vasiljević, veliki knez moskovski, a od 1462. i “svih Rusa”, nakon što je ujedinio veliki broj kneževina.

>>>1517 – Vojska turskog sultana Selima I potukla je u bici kod Rajdanije blizu Kaira memelučke snage i sedam dana potom ušla u Kairo, priključivši Egipat Otomanskom carstvu.

>>>1729 – Rodjen je nemački pisac, kritičar i teoretičar umetnosti Gothold Efraim Lesing [Gotthold Ephraim Lešing], jedan od najznačajnijih pobornika evropskog prosvetiteljstva.

>>>1771 – Španija je ustupila Foklandska ostrva Velikoj Britaniji.

>>>1775 – Rodjen je francuski fizičar i matematičar Andre Mari Amper , osnivač elektrodinamike.

>>>1788 – Rodjen je engleski pisac Džordz Gordon Bajron , najistaknutiji pesnik romantizma i jedna od najpopularnijih ličnosti svoga vremena. .

>>>1808 – Portugalski kralj Žoao VI [Joao] pobegao je pred Napoleonovim trupama, zajedno s kraljevskom porodicom, u Brazil i premestio dvor iz Lisabona u Rio de Žaneiro.

>>>1840 – Prvi britanski doseljenici stigli su na Novi Zeland.

>>>1863 – U delu Poljske koji je na osnovu odluke Bečkog kongresa 1814-15. priključen Rusiji izbio je ustanak pod vodjstvom “stranke crvenih” Jaroslava Dombrovskog [Jaroslaw Dabrowski].

>>>1894 – Umro je pesnik Vojislav Ilić, koji se smatra osnivačem moderne srpske lirike i tvorcem verističkog izraza. Značajno je uticao na srpsku poeziju pred kraj 19. veka [“Ja ništa više ne verujem”, “Zimska idila”, “Jesen” “Tamara”].

>>>1901 – Umrla je britanska kraljica Viktorija. Tokom njene dugogodišnje vladavine od 1837, koja je obeležila epohu [“viktorijansko doba”], Britanska imperija bila je na vrhuncu privredne i političke moći.

>>>1905 – Carske trupe pucale su u Petrogradu na demonstrante, uglavnom radnike, koji su u maršu krenuli na carski Zimski dvorac, zahtevajući demokratske slobode, kraj rata s Japanom i uspostavljanje ustavotvorne skupštine.

>>>1917 – Umro je srpski arhitekta Jovan Ilkić, koji je znatno uticao na razvoj arhitekture u Srbiji u prvoj polovini 20. veka.

>>>1941 – Italijanske snage su u Drugom svetskom ratu kapitulirale u Tobruku pred britanskom Osmom armijom posle 11 dana opsade.

>>>1944 – Počelo je iskrcavanje savezničkih snaga kod Ancija u Italiji u Drugom svetskom ratu.

>>>1973 – U udesu jordanskog “Boinga 707” s muslimanskim hodočasnicima na povratku iz Meke, koji se u plamenu srušio na aerodromu u nigerijskom gradu Kano, poginulo je 176 ljudi.

>>>1973 – Umro je bivši predsednik SAD Lindon Bejnz Džonson .

>>>1980 – Sovjetski disident fizičar Andrej Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1975. uhapšen je, oduzete su mu počasti i proteran je iz Moskve u Gorki.

>>>1993 – Nakon godinu dana relativnog mira, ponovo se rasplamsao rat u Hrvatskoj kada su hrvatske snage napale krajiške Srbe u zonama pod zaštitom UN.

>>>1995 – U samoubilačkoj bombaškoj akciji palestinskog teroriste u Izraelu je poginulo 19 i ranjeno oko 60 ljudi, medju kojima je bio veći broj izraelskih vojnika koji su na autobuskoj stanici čekali prevoz.

>>>1998 – Američki vojnici iz sastava Sfora uhapsili su u Bijeljini Gorana Jelisića optuženog za ratne zločine počinjene na području Brčkog 1992.

>>>2001 – SR Jugoslavija je dobila status specijalnog gosta u Savetu Evrope, kao znak podrške demokratskim promenama u zemlji nakon odlaska s vlasti Slobodana Miloševića u oktobru 2000.

>>>2002 – Bosna i Hercegovina postala je punopravni član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

>>>2002 – Na dvodnevnoj medjunarodnoj donatorskoj konferenciji za obnovu Avganistana održanoj u Tokiju obećana je pomoć od 4,5 milijarde dolara.

>>>2003 – U zajedničkom saopštenju Francuska i Nemačka vlada izrazile su oštro protivljenje vojnoj akciji protiv Iraka.

>>>2004 – Vaseljenski patrijarh Vartolomej, duhovni vodja pravoslavne crkve, posetio je Kubu, gde je otvorio prvu pravoslavnu crkvu, izgradjenu od revolucije 1959. godine.

>>>2004 – Umro je Bili Mej [87], čuveni američki muzički aranžer, koji je tokom šest decenija duge karijere aranžirao pesme Frenka Sinatre i Neta Kinga Kola.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…