infakt__frame.jpg1691. – Umro je engleski hemičar i fizičar Robert Bojl, koji je prvi uočio razliku između hemijskih elemenata i spojeva i postavio zakon o odnosu pritiska i zapremine. Izolovao je metil alkohol i aceton.

1803. – Bivša francuska kolonija Luizijana, koju je te iste godine francuski car Napoleon I prodao Amerikancima, ušla je u sastav SAD. Time je skoro udvostručena tadašnja teritorija SAD.

1864. – Rođen je srpski slikar Marko Murat, jedan od osnivača umetničkog društva “Lada” 1904. u Beogradu. Najuspešnijim njegovim delima smatraju je pejsaži u kojima prikazuje autentičnu atmosferu Dalmacije [“Šipanska luka”, “Proleće u Šipanu”…].

1865. – U Bombaju je rođen engleski pisac Rađard Kipling, majstor kratkih priča u kojima je prikazao život u Indiji. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1907. [“Knjiga o džungli”, “Hrabri kapetan”, “Kim”, “Priče za decu”…].

1886. – Nemačka i Portugal potpisali su sporazum, kojim su odredile granice izmedju Angole i nemačke Jugozapadne Afrike [Namibija].

1903. – U požaru u čikaškom pozorištu “Irikvoi” poginulo je 588 ljudi.

1906. – Rođen je Kerol Rid, uz Dejvida Lina vodeći britanski filmski režiser posle Drugog svetskog rata [“Zvezde gledaju s neba”, “Treći čovek”, “Naš čovek u Havani”, “Agonija i ekstaza”…]. Dobitnik je Oskara za mjuzikl “Oliver”.

1915. – Nemačka podmornica je kod Krita u Prvom svetskom ratu torpedovala britanski putnički brod “Persija”. Poginulo je 330 od 501 putnika i člana posade.

1916. – U Petrogradu je ubijen i bačen u reku Nevu kaludjer mistik Grigorij Jefimovič Raspućin, veoma uticajna ličnost na dvoru ruskog cara Nikolaja II Romanova i miljenik carice Aleksandre. Ubistvo je izvršila grupa oficira, koji su njegovom smrću želeli da spase ugled monarhije.

1922. – Zvanično je osnovan ŠSR [Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika], stvaranjem konfederacije Rusije, Belorusije, Ukrajine i Transkavkaske Federacije.

1933. – Pripadnik rumunske organizacije “Gvozdena garda” ubio je premijera Jona Duku. Na mesto premijera došao je profašista George Tartaresku, koji je potom Rumuniju približio silama Osovine.

1944. – Umro je francuski pisac i muzikolog Romen Rolan, kosmopolit, pacifista, često nazivan francuskim Tolstojem i savešću svoga vremena. Njegov književni opus sadrži 75 knjiga iz različitih oblasti, a najpoznatiji su romani “Žan Kristof”, “Kola Brenjan” i romansirane biografije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1915.

1947. – Rumunski kralj Mihal I abdicirao je pod pritiskom komunista, koji su potom proglasili Narodnu Republiku Rumuniju.

1968. – Umro je norveški državnik Trigve Li, prvi generalni sekretar UN, od 1946. do 1952. Pre Drugog svetskog rata bio je sekretar Socijalističke partije Norveške i ministar pravosuđa, a posle nemačke invazije na Norvešku 1940. šef diplomatije u izbegličkoj vladi u Londonu.

1988. – Jugoslovenski premijer Branko Mikulić i njegova vlada podneli su ostavku zbog brojnih kritika da vlada nije u stanju da reši ekonomsku krizu u zemlji.

1990. – Vlasti Albanije su prvi put dozvolile Jevrejima iseljavanje u Izrael.

1991. – Na sastanku u glavnom gradu Belorusije Minsku lideri Zajednice Nezavisnih Država, nastale posle raspada ŠSR-a, nisu uspeli da se dogovore o zajedničkoj vojsci, pa je svim bivšim sovjetskim republikama prepušteno da formiraju sopstvene oružane snage.

1993. – Izrael i Vatikan su, posle dva milenijuma uglavnom neprijateljskih odnosa rimokatoličke crkve i Jevreja, potpisali sporazum o međusobnom priznavanju i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa.

1997. – Kina i Južna Afrika su potpisale sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa od 1.januara 1998.

2000. – General Omar el-Bašir izabran je, po drugi put, za predsednika Sudana i obećao da će nastaviti napore za uspostavljenje mira u zemlji u kojoj je oko dva miliona ljudi poginulo u sukobima u građanskom ratu, ili umrlo od gladi. El-Bašir je došao na vlast državnim udarom 1989, a pobedio je na izborima 1995. godine.

2002. – Predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću istekao je mandat. Funkciju vršioca dužnosti predsednika Srbije preuzela je predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

2003. – Bivši predsedik Kambodže i lider Crvenih kmera Kije Sampan, jedan od glavnih pristalica Pola Pota, priznao je da su tokom njihove vladavine [1975-1979] u Kambodži počinjeni zločini i masakri. Za vreme tog režima poginulo je oko 1.700.000 građana Kambodže, od kojih su mnogi pogubljeni, a veliki broj njih umro je od gladi i bolesti.

2004. – U požaru u diskoteci u Buenos Ajresu [Argentina] poginuloje 175 osoba, a 619 je povredjeno.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…