infakt__frame.jpgNa jučerašnjoj sednici u Vršcu, Vlada Republike Srbije je usvojila Predlog Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbiji, gde je između ostalog predviđeno da 12 opština u Srbiji dobiju status grada. Povodom toga, Zoran Lončar, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekao je da će status grada dobiti Vranje, Zrenjanin, Kruševac, Kraljevo, Leskovac, Pančevo, Smederevo, Sremska Mitrovica, Subotica, Užice, Čačak i Šabac.

On je ukazao na to da je predlog ovog zakona veoma značajan korak konstituisanja Srbije na novim ustavnim osnovama i podsetio na to da sada status grada imaju Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Priština.

Prema njegovim rečima, Vlada je u izradi tog zakonskog propisa vodila računa o afirmaciji dva principa – decentralizaciji vlasti i ravnomernom regionalnom razvoju.

Ministar je napomenuo da bi u bližoj budućnosti i neke druge opštine mogle dobiti status grada ukoliko ispune tehničke i razvojne kriterijume, kao i kriterijum zakonitog funkcionisanja lokalne samouprave.

Ovim predlogom zakona Vlada je stvorila uslove za to da posle njegovog usvajanja u Skupštini budu raspisani izbori za organe vlasti u Vojvodini i izbori za jedinice lokalne samouprave u Srbiji, objasnio je Lončar.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…