infakt__frame.jpgElektroprivreda Srbije raspisala je tender za nabavku dodatnih količina električne energije iz uvoza za period decembar-mart, kako bi bilo dovoljno struje za zimu. U EPS-u ističu da potrošnja struje raste, pa se, pored ugovorenih 500 miliona kilovat-časova iz uvoza, moraju obezbediti i dodatne količine.

Potrošnja struje u Srbiji proteklih dana kretala se oko 126 miliona kilovat-časova, što je osam procenata više u odnosu na dane sa istom dnevnom temperaturom prošle godine. Zbog velikih suša rezerve vode u akumulacijama su ispod bilansa i hidrocentrale proizvode 30 procenta manje struje od plana, tako da termoelektrane moraju da rade iznad plana, čime se stalno troše deponije uglja.
Do 2010. godine predviđaju se značajni zahvati na modernizaciji distributivne mreže, uključujući i modernizaciju sistema upravljanja i razvoj telekomunikacione infrastrukture što će doprineti smanjenju tehničkih i netehničkih gubitaka električne energije.

I pored povećanja energetske efikasnosti u potrošnji i smanjenja gubitaka u prenosu i distribuciji, razvoj industrijske proizvodnje i usluga usloviće rast potreba za električnom energijom po očekivanoj stopi od oko dva odsto godišnje.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…