infakt__frame.jpgŽeleći da nas podsete na delo i rad naših poznatih pesnika učenici Ekonomske škole nastavili su sa održavanjem književnih večeri u restoranu “Zlatibor”. Sinoć su prisutnima predstavljene pesme Sime Pandurovića.
Sima Pandurović rođen je u Beogradu 1883 godine. Pesnik, estetičar, esejista, kritičar, dramatičar i prevodilac. Javio se s pesmama početkom XX veka, sa “pjesnicima pesimizma” pod uticajem “prokletih pjesnika”.
Gimnaziju i filozofske studije Pandurović je završio u Beogradu i počeo je da službuje kao profesor valjevske i beogradske gimnazije. Prvi svetski rat je proveo u internaciji u Boldogasonju i Nezideru, a po njegovom završetku bio je sekretar Ministarstva prosvete i pomoćnik upravnika Narodne biblioteke.

Pandurevićevo književno delo je obimno i raznovrsno. Za vreme Prvog svetskog rata Društvo hrvatskih književnika izdalo je sabrane pesme pod naslovom Okovani stihovi. Po oslobođenju ova zbirka je dopunjena i objavljena u Beogradu pod naslovom Stihovi. Poslednja njegova zbirka pesama Pesme, sadrži 109 pesama koje je on sam izabrao uz izjavu da sve ostalo što je napisao u stihu odbacuje kao da nije napisano.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…