infakt__frame.jpgDanas je Svetski dan borbe protiv dijabetesa i tim povodom su na dva mesta u Domu zdravlja, u Službi opšte medicine i Medicine rada, građani mogli da, pored kontrole glikemije i krvnog pritiska, dobiju i savete o pravilnoj ishrani. Ove godine tema Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je “Briga za svakoga”, sa akcentom na siromašnu i nezbrinutu populaciju, decu, trudnice, stara i raseljena lica.

Broj obolelih od šećerne bolesti se udvostručio u poslednjih deset godina dvadesetog veka. Slobodno možemo reći da je dijabetes bolest savremenog čoveka. Procene su da dijabetičara u svetu ima više od 170 miliona. Prema nekim predviđanjima već 2025. godine broj obolelih će preći brojku od 300 miliona, što iznosi povećanje od 120% za poslednjih 30 godina. U našoj zemlji se pretpostavlja da obolelih od šećerne bolesti ima između 400.000 i 500.000. Dece do 18 godina obolele od dijabetesa u Srbiji ima oko 1.500. Ova, slobodno možemo reći, epidemija dijabetesa sve više privlači pažnju lekara i šire društvene javnosti.

Dijabetes je ozbiljno i podmuklo oboljenje koje najčešće počinje neopaženo i bez simptoma. Ono što je još opasnije jeste pretpostavka da na svakog pacijenta koji ima šećernu bolest dolazi po jedna osoba koja ne zna da je obolela.

Dijabetes tipa I javlja se kod veoma mladih ljudi i verovatno nastaje zbog procesa u kome organizam sam razara svoje ćelije koje luče insulin. Ovaj tip se od početka leči insulinom. U nastanku ovog tipa dijabetesa značajnu ulogu ima nasledni faktor. Drugi oblik javlja se kod odraslih osoba posle četrdesete godine. Osoba postepeno oboleva, a najčešće se otkrije tokom pregleda zbog neke druge bolesti. Simptomi dijabetesa pojavljuju se kasno, kada su vrednosti šećera u krvi znatno povećane. Kada se dijabetes razvije, posledice su velike, ne samo za pojedinca koji oboli već i za celokupno društvo i za finansiranje u zdravstvu.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…