infakt__frame.jpgU svečanoj sali Valjevske gimnazije 3. novembra u 18 i 30h, održaće se svečanost povodom obeležavanja stoogodišnjice gimnazijskog zdanja. Gosti večeri biće istoričar Vladimir Krivošejev, arhitekta Milan Maksimović i novinar Zdravko Ranković.

Valjevska gimnazija je osnovana 1870. kao dvorazredna Gimnazijska realka u Valjevu, školske 1874/75. dobija treći, a 1875/76. i četvrti razred. Godine 1906. izgradjena je za Gimnaziju njena sadasnja zgrada.

Potpuna osmorazredna Gimnazija u Valjevu postaje skolske 1913/14. godine. U toku prvog svetskog rata Gimnazija je radila samo 1918. godine, i to bez osmog razreda. Izmedju dva rata skola radi kao drzavna potpuna mesovita realna Gimnazija u Valjevu, s tim sto je pocetkom skolske 1940/41. godine podeljena na dve mesovite gimnazije (Prvu i Drugu).

Usled promena u organizovanju skola je dva puta menjala naziv: OOUR za usmereno obrazovanje “Vladimir Iljic Lenjin” u sastavu Radne organizacije za usmereno obrazovanje “Valjevo” i Radna organizacija za usmereno obrazovanje “Valjevska gimnazija Vladimir Iljic Lenjin”, da bi se 8. juna 1987. godine radni ljudi tajnim glasanjem na referendumu izjasnili da skola nosi naziv: “Valjevska gimnazija Vladimir Iljic Lenjin”.

Povodom proslave stogodisnjice postojanja i rada valjevske Gimnazije predsednik SFRJ Josip Broz Tito, ukazom br. 94 od 25. maja 1970. godiner odlikovao je ovu skoluo Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom. Odlukom Saveta skole od 26. maja 1970. godine valjevska Gimnazija dobija ime “Vladimir Iljic Lenjin”, a ustanovljen je i Dan skole – 22.april (Lenjinov rodjendan) .

Na referendumu odrzanom 26. septembra 1989. godine radnici skole su tajnim glasanjem odlucili da skola nosi naziv Valjevska gimnazija, a za Dan skole je odredjen 23. novembar – dan osnivanja Gimnazije u Valjevu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…