infakt__frame.jpgTim za implementaciju Strategije za smanjenje siromaštva u Srbiji pokrenuo je novu inicijativu namenjenu boljoj razmeni informacija i jačanju saradnje između civilnog društva i državnih institucija i osnaživanja učešća predstavnika civilnog društva u svim fazama primene SSS.
Tim je sredinom 2006. sproveo obiman konsultativni proces sa predstavnicima nevladinih organizacija. Kao rezultat ovih konsultacija sa NVO proizveden je dokument Preporuke za uključivanje civilnog društva u proces primene SSS.
Dokument sadrži analizu učečća NVO i primere dobre prakse iz Srbije i sveta o učešću NVO u procesu izrade i sprovođenja SSS, kao i zaključke i preporuke konsultovanih NVO.
U cilju konkretizacije preporuka, Tim je pokrenuo novu inicijativu koja treba da podrži rad određenog broja nevladinih organizacija koje budu podnele kvalitetne predloge projekata, kojim će NVO biti aktivnije uključene u proces izrade programskih mera i aktivnosti, planiranje, primenu, monitoring i evaluaciju procesa sprovođenja SSS, kao i pratiti uticaj mera SSS na određene osetljive grupe. Izabrane NVO će time postati “kontaktne tačke” NVO i Tima za implementaciju SSS. Ova inicijativa treba da doprinese boljoj razmeni informacija i jačanju saradnje između civilnog društva i državnih institucija i osnaži učešće predstavnika civilnog društva u svim fazama primene strategije.
Tim za implementaciju SSS će kao prvi korak ka realizaciji ove inicijative odvojiti deo materijalnih sredstava, pripremiti opis posla i neke od mogućih aktivnosti za NVO kontaktne tačke i raspisati konkurs za njihovu selekciju.
Pri selekcionom procesu Tim će se rukovoditi kriterijuma koji su identifikovani od strane NVO. Primarne aktivnosti izabranih kontakt organizacija bile bi usmerene na uspostavljanje sistema komunikacije i protoka informacija između Tima za implementaciju SSS i drugih vladinih institucija i organizacija civilnog društva. Organizacije bi takođe predlagale mehanizme za prikupljanje i distribuciju podataka koji su vezani za procese implementacije, monitoringa i evaluacije SSS.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…