infakt__frame.jpgJesenji seminari, koji se organizuju u Istraživačkoj stanici Petnica za učenike srednjih škola, su teorijskog ili praktičnog karaktera sa raznovrsnim temama u čijem izboru neretko učestvuju i sami polaznici.U toku jesenjih seminara, takođe se vrši i finalizacija projekata koje su polaznici radili u toku letnjih seminara. Predavači na seminarima su eminentni naučni radnici iz zemlje i inostranstva.

Od 29. oktobra do 4. novembra, program geologije realizuje tri jesenja seminara namenjena srednjoškolcima različitog predznanja i “petničkog staža”. Na seminarima će se razgovarati o našoj planeti od postanka do savremenog doba, o vodi u svim njenim pojavnim oblicima, a jedno od predavanja akademika Vidojka Jovića će biti: Hemijski sastav hidrosfere kroz geološko vreme. Cilj kursa Geologija i životna sredina je da polaznici upoznaju aspekte zaštite prirodne sredine u oblasti geoloških nauka.

Četvorodnevni jesenji seminar biologije (29. oktobar do 1. novembar) tematski je posvećen prokariotskoj ćeliji i virusima. Polaznicima će viti predstavljen razvitak ćelije, organizacija genetičkog materijala kod prokariota, osnovi molekularne biologije prokariota, RNK virusi, određene bolesti uzrokovane bakterijama…
Planirano je da se u toku seminara učenicima predstavi naučno-popularna serija “The Shape of Life” koja prati evoluciju životinjskog carstva.
Deo vremena će biti posvećen razgovoru o radovima polaznika koji konkurišu za ovogodišnju Petničku konferenciju.

Od 1. do 4. novembra na programu je prvi jesenji seminar hemije čija je tema, Hemija kompleksnih jedinjenja, predložena od strane polaznika, tokom letnjih seminara, a na osnovu njihove zainteresovanosti za ovu oblast hemije.
Seminar će biti realizovan kroz niz stručnih predavanja sa ciljem da se polaznici upoznaju i ovladaju osnovnim pojmovima hemije kompleksnih jedinjenja.
Pored stručnih radnika stanice, u realizaciji seminara učestvuju stručni saradnici iz visokoškolskih ustanova iz Beograda i Kragujevca.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…