infakt__frame.jpgStručna javnost smatra da je uvođenje građanskog branioca u opštinu Valjevo neophodna ako želimo da se uključimo u savremene tokove čime bi se obuhvatili svi segmenti zaštite građana. Pravosuđe, javno pravobranilaštvo i služba pravne pomoći imaju svoje segmente rada, ali bi uvođenje građanskog branioca obuhvatilo celokupnu zaštitu građana, kaže Dragan Obradović, predsednik Okružnog suda u Valjevu.
Gradski branilac je koristan onda kada je potrebno ispraviti pogrešno ponašanje uprave u gradu, a kad se kaže uprava ne misli se samo na opštinsku administraciju nego na sva preduzeća, ustanove i službe čiji je osnivač grad. Građanski branilac postupa samo ukoliko su se svi drugi pokušaji da ispravite nepravdu koja vam je učinjena, pokazali bezuspešnim.

Od državnih organa, organa uprave, javnih preduzeća i drugih organa javne vlasti se danas očekuje visok kvalitet usluge, korektan, civilizovan i nepristrastan načih ophođenja prema građanima, u okviru zakona. Budući da se veliki deo prava ostvaruje pred javnim službama lokalne samouprave i da opština zadovoljava najznačajnije građanske potrebe, kao što su upis u matične knjige, izdavanje građevinskih i drugih dozvola, socijalna zaštita, odnošenje smeća, snabdevanje vodom i toplotom, to je neophodno da se u Valjevu obezbedi nezavisna kontrola poštovanja prava građana od neprimerenog postupanja lokalne administracije.

Za ostvarenje najvišeg stepena poštovanja prava građana i visokog standarda javnih usluga, potrebna je odlučnost i saglasnost najodgovornijih društvenih činilaca, pre svega predstavnika lokalne samouprave u Valjevu, političkih stranaka, medija i cele javnosti.

Ustanovljavanje građanskog branioca u našem gradu je predviđeno još Statutom opštine donetim 2002.g. Realizacijom projekta Odbora za ljudska prava Valjevo, podržanim od strane SO Valjevo, pružiće se stručna i tehnička podrška prilikom izrade opštinske odluke o građanskom braniocu, kao neophodnog uslova za ustanovljavanje ove institucije.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…