infakt__frame.jpg1399. – Osnivač Lankasterske dinastije Henri Bolingbrok, kao pobednik u borbi za vlast, postao je engleski kralj Henri IV.

1846. – Američki zubar Vilijam Morton prvi je upotrebio anesteziju [etar] prilikom vadjenja zuba.

1876. – Rodjen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog PEN kluba. Od 1904. bio je u diplomatskoj službi.

1882. – Rodjen je nemački fizičar Hans Vilhelm Gajger, koji se bavio izučavanjem radioaktivnih supstanci i 1928. izumeo napravu za registrovanje i brojanje naelektrisanih čestica i gama-zraka, odnosno merenje radioaktivnosti, poznatu kao “Gajgerov brojač”.

1891. – Samoubistvo je izvršio francuski general Žorž Ernest Bulanže, ministar vojske od 1886. do 1887, vodja uticajnog političkog pokreta koji umalo nije srušio Treću republiku.

1912. – Srbija i Bugarska objavile su mobilizaciju za rat protiv Turske. Prvi balkanski rat od oktobra 1912. do maja 1913, u kojem su se protiv Turske borile i Grčka i Crna Gora, završen je oslobadjanjem balkanskih naroda od turske vlasti.

1918. – Bugarska armija kapitulirala je u Prvom svetskom ratu, pošto je na granice Bugarske izbila srpska vojska koja je posle proboja Solunskog fronta presekla bugarske trupe na dva dela i potpuno ih slomila.

1938. – Dan po potpisivanju sporazuma u Minhenu, kojim su zapadni saveznici dozvolili Adolfu Hitleru komadanje Čehoslovačke, što je otvorilo put ka izbijanju Drugog svetskog rata, britanski premijer Nevil Čembrlen izjavio je da je spasen mir.

1941. – Počela je prva nemačka ofanziva na Moskvu u jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata, vodjenoj do januara 1942.

1941. – Završen je “krvavi marš” u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana – za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi – doterali na savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče do sremskog sela Jarak, pa ih malaksale putem ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.

1947. – U Beogradu je osnovana organizacija partizanskih ratnih veterana u Drugom svetskom ratu – Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

1949. – Okončan je berlinski “vazdušni most”, uspostavljen posle sovjetske blokade Zapadnog Berlina krajem juna 1948, tokom kojeg su američki i britanski avioni obavili 277.264 leta.

1955. – U automobilskoj nesreći u 24. godini poginuo je američki glumac Džejms Din, simbol uznemirene i pobunjene mladosti posle Drugog svetskog rata, čiji je tragičan kraj doprineo da preraste u svojevrstan mit.

1962. – Beli rasisti izazvali su nerede u Oksfordu u američkoj državi Misisipi zato što je na osnovu odluke federalnog suda crnac Džejms Meredit upisan na dotad ekskluzivno belački Univerzitet Misisipija.

1965. – Otmicom i ubistvom šest generala u Indoneziji je otpočeo neuspešni državni udar, okončan masakrom 700.000 članova i pristalica Komunističke partije Indonezije, koji su počinile snage predvodjene štićenikom SAD generalom Suhartom.

1966. – Bivši britanski protektorat u Africi Bečuanalend stekao je nezavisnost pod nazivom Republika Bocvana, čiji je prvi predsednik postao Serece Kama.

1966. – Nemački ratni zločinci Albert Šper i Baldur fon Širah izašli su iz zatvora Špandau po izdržavanju kazne od 20 godina robije.

1970. – Ričard Nikson je doputovao u Beograd, u prvu posetu Jugoslaviji jednog predsednika SAD.

1980. – U simboličnom podsećanju na biblijska vremena, Izrael je uveo valutu šekel koja je zamenila funtu.

1985. – Umro je američki seizmolog Čarls Rihter, čijim je prezimenom nazvana skala za merenje jačine zemljotresa.

1988. – Penzionisano je pet visokih sovjetskih funkcionera, uključujući predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta Andreja Gromika.

1990. – S S S R i Izrael sporazumeli su se da uspostave konzularne odnose. Moskva je prekinula diplomatske odnose zbog šestodnevnog izraelsko-arapskog rata 1967. Istog dana su uspostavljeni i puni diplomatski odnosi S S S R i Južne Koreje.

1993. – U seriji jakih zemljotresa u jugozapadnoj Indiji poginulo je najmanje 22.000 ljudi.

1998. – U napadima šiptarskih terorista na graničare Vojske Jugoslavije u području karaule “Košare” kod Đakovice poginuli su vojnici Miroslav Jocić, Miloš Pavlović, Vladimir Radoičić, Miladin Gobeljić i Ilija Pavlović, a u području karaule “Morina” zastavnik Milan Bundalo.

1999. – Policija je u Beogradu, drugo veče zaredom, silom suzbila mirne demonstracije nekoliko desetina hiljada pristalica opozicione koalicije “Savez za promene”, povredivši desetine gradjana. Opozicione stranke Srbije su ranije tog dana zaključile da su vanredni izbori, pod uslovima uskladjenim s medjunarodnim standardima, najbrži i najracionalniji izlaz iz krize.

2004. – U samoubilačkom napadu na američki vojni konvoj u Bagdadu, koji su izveli pripadnici terorističke grupe jordanskog ekstremiste Abu Musaba el Zarkavija, poginula je 41 osoba, od toga 34 dece koja su pohrlila da uzmu slatkiše od američkih vojnika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…