infakt__frame.jpg>>>1540. – Papa Pavle III odobrio je bulom osnivanje jezuitskog katolickog reda koji je, kao Društvo isusovaca, 1534. u Parizu osnovao Ignacio Lojola.

>>>1601. – Roden je francuski kralj Luj XIII, jedan od najmocnijih evropskih monarha.

>>>1825. – Prvom u svetu javnom železnickom prugom, Darlington-Stokton, u severoistocnoj Engleskoj, krenuo je voz sa prvom parnom lokomotivom, kojom je upravljao njen konstruktor Džorž Stivenson.

>>>1891. – Umro je ruski pisac Ivan Aleksandrovic Goncarov, autor romana “Oblomov”, u kojem je stvoren jedan od najznacajnijih tipova u svetskoj književnosti, kao i pojam “oblomovština”, sinonim za parazitizam i apatiju.

>>>1901. – Roden je crnogorski revolucionar Ivan Milutinovic, jedan od glavnih organizatora ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, clan Vrhovnog štaba Narodonoslobodilacke vojske i narodni heroj.

>>>1902. – Roden je srpski pisac i pozorišni kriticar Milan Dedinac, sledbenik francuske avangarde lirike, pripadnik grupe beogradskih modernista, prvi glavni urednik posleratne “Politike”, dramaturg i upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

>>>1922. – Grcki kralj Konstantin I abdicirao je zbog vojnog poraza u ratu sa Turskom, dve godine nakon što se vratio na presto.

>>>1939. – Nakon trodnevnog danonocnog bombardovanja, Nemci su u Drugom svetskom ratu savladali 19-dnevni otpor Varšavljana i zauzeli grad.

>>>1940. – Nemacka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio.

>>>1947. – U Varšavi je osnovan Informacioni biro komunistickih i radnickih partija [Informbiro].

>>>1964. – Vorenova komisija je posle desetomesecne istrage saopštila da je Li Harvi Osvald bio jedini atentator na predsednika SAD Džona Kenedija, 22. novembra 1963. u Dalasu. Kasnija istraživanja su pokazala da Osvald, koji je ubijen dva dana posle atentata, sigurno nije bio jedini atentator, a možda nije ni ucestvovao u atentatu.

>>>1970. – Na inicijativu predsednika Egipta Gamala Abdela Nasera, kralj Jordana Husein i voda Palestinskog oslobodilackog pokreta Jaser Arafat potpisali su u Kairu sporazum o okoncanju gradanskog rata u Jordanu.

>>>1990. – Iran i Velika Britanija su obnovili diplomatske odnose, koje je Teheran prekinuo u martu 1989. zbog knjige “Satanski stihovi” britanskog pisca indijskog porekla Salmana Ruždija, ali su oni podignuti na ambasadorski nivo tek 1998, kad su iranske vlasti odustale od “fatve”, smrtne kazne kojom je zapreceno Ruždiju.

>>>1998. – Obecavši da ce rešiti problem masovne nezaposlenosti, lider nemackih socijaldemokrata Gerhard Šreder pobedio je Helmuta Kola na izborima i postao novi kancelar Nemacke.

>>>2000. – Više desetina hiljada ljudi u centru Beograda i oko pola miliona širom Srbije burno su pozdravili proglašenje izborne pobede Demokratske opozicije Srbije na izborima 24. septembra, kao i odluku lidera opozicije da ne prihvati drugi krug predsednickih izbora koji su najavili sledbenici Slobodana Miloševica.

>>>2001. – Napadac u policijskoj uniformi upao je na sednicu lokalne skupštine švajcarskog kantona Zug i ubio 13, ranio 15 ljudi, a potom je izvršio samoubistvo.

>>>2002. – Istocni Timor je postao 191. clanica Ujedinjenih nacija.

>>>2003. – Umro je Donald O”Konor, najpoznatiji po solo plesu u mjuziklu “Pevajuci na kiši”.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…