infakt__frame.jpgPrvi regionalni centar za reciklažu počeo je da se gradi u Kikindi pre nešto više od mesec dana, a slični centri trebalo bi da se grade i u drugim delovima Srbije. Reciklaža je jedan deo sanitarnih deponija i veoma je važna jer se izgradnjom centara za reciklažu produžava vreme korišćenja deponija. Otpad se na deponiji sortira na onaj koji može da se reciklira i onaj koji ne može. Ovo bi trebalo da bude prva savremena regionalna deponija, a slične deponije će se graditi i u Leskovcu, Novoj Varoši, Užicu, Svilajncu, Valjevu i drugim mestima.

Novi zakon o otpadu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri rađen je prema savremenim principima i reciklaža će njime dobiti novi značaj kod nas. Reciklaža je najbitnija zbog zaštite životne sredine, ali ekonomska korist je osnovni pokretač reciklaže. Važno je rešiti sistem prikupljanja PET ambalaže jer su ekonomski mehanizmi oko toga izuzetno komplikovani. Još nije odlučeno dali će se uvesti depozitni sistem za prikupljanje te ambalaže ili neki drugi sistem ili će se iskombinovati dva sistema.

Država bi morala da postavi i oređene zahteve proizvođačima bezalkoholnih pića, piva i flaširane vode pošto su oni najveći proizvođači tog otpada. Najčešće se u rekama vide upravo bačene plastične flaše. Uprava za zaštitu životne sredine tražiće neke garancije od njih vezane upravo za prikupljanje PET ambalaže. Kaucija je jedan od sistema, ali su se velike kompanije pobunile. Nije jasno zašto, kad u drugim zemljama, članicama Evropske unije, važe ti zakoni i iste kompanije koje se ovde bune, u Nemačkoj na primer, više nego aktivno učestvuju u uspešnoj realizaciji ciljeva depozitnog sistema. U svakom slučaju, ti proizvođači moraće da garantuju procenat prikupljanja ambalaže.

Za sledeću godinu planirano je usvajanje uredbe kojom će se dodatno podstaći opštine da krenu u izgradnju regionalnih sanitarnih deponija. Pošto se Uprava rukovod principom “zagađivač plaća”, novom uredbom opštine će morati da plaćaju kazne za nepravilno odlaganje otpada.

Nakon veoma uspešne saradnje sa lokalnim samoupravama Republike Srbije na prikupljanju podataka o komunalnim, starim i divljim smetlištima, Agencija za zaštitu životne sredine je zajedno sa Republičkim Zavodom za statistiku, formirala novi projekat pod nazivom: Prikupljanje otpada u lokalnoj zajednici. Osnovni cilj ovog projekta je razvoj i uspostavljanje zvaničnog, periodičnog sistema izveštavanja o prikupljanju komunalnog otpada na nivou lokalnih zajednica.

Glavni partneri Agencije na prikupljanju podataka su, pored Republičkog Zavoda za statistiku i organi lokalnih samouprava. Lokalnu samoupravu na saradnju obavezuje član 8. Zakona o zaštiti životne sredine o obaveznosti saradnje među subjektima zaštite životne sredine i član 73. i 120. istog Zakona o dužnostima izveštavanja prema Agenciji za zaštitu životne sredine i posledicama ne izvršavanja zahteva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…