infakt__frame.jpg>>>19. p.n.e – Umro je Publije Vergilije Maron, proslavljeni pesnik carskog Rima, autor nacionalnog junackog epa “Eneida”.

>>>1327 – Engleski kralj Edvard II ubijen je u zamku Berkli.

>>>1792 – Na prvoj javnoj sednici Konventa [revolucionarnog parlamenta] ukinuta je monarhija u Francuskoj.

>>>1832 – Umro je škotski pisac Valter Skot ,autor istorijskih romana “Rob Roj”, “Ajvanho”, “Veverli”.

>>>1846 – Roden je srpski politicar i pisac Svetozar Markovic, osnivac socijalistickog pokreta u Srbiji i prvi teoreticar realizma u srpskoj literaturi.

>>>1860 – Umro je nemacki filozof Artur Šopenhauer.

>>>1866 – Roden je engleski književnik Herbert Džordž Vels,.koji je svojim prvim romanom “Vremeplov” utemeljio naucnu fantastiku [“Nevidljivi covek”, “Rat svetova”].

>>>1938 – Vlada Cehoslovacke prihvatila je britansko-francuski plan o prepuštanju Sudetske oblasti nacistickoj Nemackoj.

>>>1949 – U Kini je formirana Centralna narodna vlada na celu sa Mao Cedungom, koji je 1. oktobra proglasio Narodnu Republiku Kinu.

>>>1957 – Umro je norveški kralj Hakon VII koji je vladao od 1905, kada ga je, nakon ukidanja norveško-švedske unije, norveški parlament izabrao za kralja.

>>>1964 – Malta je postala nezavisna posle 164 godine britanske vladavine.

>>>1972 – Predsednik Filipina Ferdinand Markos zaveo je vanredno stanje u zemlji i stavio u zatvor hiljade protivnika njegovog režima. Markos je ostao na vlasti do 1986.

>>>1973 – Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose sa Cileom, deset dana posle puca generala Augusta Pinocea u kojem je ubijen predsednik Salvador Aljende .

>>>1974 – Umro je americki filmski glumac Volter Brenan prvi glumac koji je dobio tri Oskara, a poznat pre svega po brojnim epizodnim ulogama u vestern-filmovima [“Moja draga Klementina”, “Crvena reka”, “Rio Bravo”].

>>>1992 – Meksiko i Vatikan su uspostavili pune diplomatske odnose posle prekida od 130 godina.

>>>1993 – Predsednik Rusije Boris Jeljcin raspustio je parlament pod optužbom da poslanici u parlamentu blokiraju ustavne reforme i izbore.

>>>2003 – Nakon 14 godina osmatranja planete Jupiter i njenih satelita, NASA je uništila posmatracki brod Galileo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…