infakt__frame.jpgZavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo danas je obeležio 20 godina svog postojanja i rada. Ovo je jedan od najmlađih Zavoda u Republici, ali je po kvalitetu rada u samom vrhu istakla je Vesna Ćirić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dodala da je za sve ove godine dvostruko uvećan broj zaštićenih objekata.

Zavod posluje na području 14 opština koje su bogate spomeničkim nasleđem, a prema rečima Miladina Lukića, pomoćnika ministra za kulturu najbitnije u ovom poslu je sačuvati ljubav i entuzijazam prema onome što se radi, a što su do sada i pokazali zaposleni u valjevskom Zavodu.

Zavod za zaštitu spomenika do sada nije uspevao da se bavi i izdavačkom delatnošću, ali su ipak za proslavu 20 godina svog postojanja objavili knjigu “Spomeničko nasleđe Kolubarskog i Mačvanskog okruga” kao svojevrstan dokument našeg istorijskog postojanja i svega onoga što je Zavod radio u protekle dve decenije.

Zavod za zaštitu spomenika kulture trenutno je angažovan na radovima na objektu Kule Nenadović, a prema rečima Tihomira Dražića sanirana je kompletna zidna konstrukcija, drvene međuspratne tavanice, a u toku je priprema izradu stepenica i sređivanje podne konstrukcije.
Nakon toga uslediće i izrada spoljnih prilaznih stepenica i krovne konstrukcije.
Značajna novina koju će ljubiteljima kulture ubuduće moći da ponudi Zavod je i Internet prezentacija na adresi www.za.co.yu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…