infakt__frame.jpgSvake godine se u Srbiji kod čak 30.000 osoba otkrije neki maligni tumor, dok se na listi obolelih u svakom času nalazi 120.000 pacijenata – s već postavljenom dijagnozom, operisanih, lečenih ili onih koji dolaze na kontrole. Broj obolelih od raka svake godine kod nas se povećava za tri do pet odsto. Najveći broj obolelih – 5.200 godišnje je od raka pluća, dok dijagnozu karcinoma dojke dobije 4.000 pacijenata, od kojih, nažalost, 1.400 njih umire.

Ovo su samo neki od najalarmantnijih podataka u vezi s malignim bolestima u Srbiji, koje je javnosti prezentovao Instituta za onkologiju i radiologiju.

Prema najavama iz ministarstva zdravlja do kraja ove godine u opremanje pet onkoloških centara u Srbiji biće uloženo pet miliona evra iz Investicionog plana. Još važnije je to da do kraja 2008. godine Nacionalna strategija o malignim bolestima podrazumeva uvođenje skrining programa, koji imaju za cilj da bolest otkriju pre pojave bilo kakvih simptoma, jer, samo rano otkrivena maligna bolest je potpuno izlečiva.

U nerazvijenim zemljama broj obolelih kreće se od dva do tri na 100.000 stanovnika, a u razvijenim, poput Amerike, Novog Zelanda i Australije – 60 na 100.000 stanovnika, a kod nas 45,8 na 100 000 stanovnika. U Srbiji je 2004. godine od raka debelog creva zabeleženo 3.436 obolelih, od čega samo 50 nije operisano. Više od 50 odsto bolesnika je operisano u Beogradu, a zabrinjavajući je podatak da je čak kod 26 odsto operisanih to učinjeno u poslednjoj fazi bolesti. Ima mnogo uznapredovalih slučajeva, ali i loše preoperativne pripreme, odnosno loših dijagnoza, za šta nema opravdanja, jer, svih 55 centara je opremljeno kolonoskopima. Zato treba više edukovati ljude, više raditi, a skrining programi koji će bolest otkrivati u ranom stadijumu najzad će u ovoj oblasti uvesti više reda.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…