infakt__frame.jpg>>>12. – Rodjen je rimski car Kaligula zapamćen kao jedan od najgrotesknijih istorijskih likova.

>>>1290. – Kralj Edvard I objavio je proklamaciju o progonu Jevreja iz Engleske.

>>>1422. – Umro je engleski kralj Henri V, koji je tokom vladavine od 1413. do smrti nastavio Stogodišnji rat sa Francuskom.

>>>1811. – Rodjen je francuski pisac Teofil Gotje, preteča parnasovaca i protagonist doktrine “umetnost radi umetnosti”.

>>>1867. – Umro je Šarl Bodler, jedan od najvećih francuskih pesnika 19. veka, čija je poezija otvorila nove puteve lirike i afirmisala nove oblike pesničkog shvatanja sveta.

>>>1876. – Dvorska klika smenila je turskog sultana Murata V pod izgovorom da je lud, nekoliko meseci nakon što je došao na vlast i dovela na presto njegovog brata Abdula Hamida II.

>>>1887. – Osnovan je Streljački savez Srbije, 36 godina posle formiranja prve streljačke družine.

>>>1888. – U Londonu je pronadjeno telo Meri En “Poli” Nikols prve žrtve DŽeka Trboseka.

>>>1898. – Rodjen je književnik Dušan Matić jedan od najznačajnijih srpskih nadrealističkih pesnika, član Srpske akademije nauka i umetnosti.

>>>1907. – U Petrogradu je potpisan englesko-ruski sporazum kojim su Velika Britanija i Rusija podelile interesne sfere u Persiji, Avganistanu i Tibetu.

>>>1920. – Prve radio vesti emitovane su na stanici 8MK u Detroitu u Mičigenu.

>>>1944. – Sovjetske trupe i tenkovi ušle su, u Drugom svetskom ratu, u glavni grad Rumunije, Bukurešt, gde su ih gradjani oduševljeno pozdravili.

>>>1957. – Malaja je stekla nezavisnost.

>>>1962. – Trinidad i Tobago su postali nezavisna država u okviru Britanskog Komonvelta.

>>>1962. – Umro je francuski slikar Žorž Brak, jedna od dominantnih ličnosti Pariske slikarske škole. Paralelno sa Pikasom uveo je likovni izraz “kubizam” [1908].

>>>1969. – U avionskoj nesreći je poginuo američki bokser Roki Marćano, bivši svetski šampion u teškoj kategoriji.

>>>1973. – Umro je američki filmski režiser Džon Ford, autor više od 200 filmova i dobitnik četiri Oskara za filmove “Potkazivač”, “Plodovi gneva”, “Kako je bila zelena moja dolina”, i “Miran čovek”.

>>>1977. – Predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito doputovao je u prvu posetu Kini.

>>>1980. – Poljski radnički lideri potpisali su, nakon dvomesečnog strajka, sporazum sa vladom o pravu na štrajk i priznavanju sindikata “Solidarnost”, a Poljska je postala prva zemlja Sovjetskog bloka u kojoj je dozvoljen rad jednog nezavisnosg sindikata.

>>>1983. – U Manili je sahranjen vodja filipinske opozicije Beninjo Akina uz prisustvo više od milion ljudi.

>>>1986. – Umro je Urho Kekonen, najistaknutiji finski političar posle Drugog svetskog rata.

>>>1986. – Umro je Henri Mur, jedan od najvećih engleskih vajara 20. veka.

>>>1991. – Uzbekistan i Kirgistan proglasili su nezavisnost od S S S R, čime se broj republika koje su izašle iz Sovjetskog Saveza popeo na deset.

>>>1994. – Trupe bivšeg S S S R formalno su okončale poluvekovno vojno prisustvo u bivšoj Istočnoj Nemačkoj i na Baltiku, ceremonijom kojoj su prisustvovali predsednik Rusije Boris Jeljcin i kancelar Nemačke Helmut Kol.

>>>2003. – Kenija je ukinula zabranu rada “Mau mau” pokretu, koji je pedesetih godina prošlog veka inicirao proteste protiv britanskih kolonista.

>>>2005. – Blizu 1.000 ljudi je poginulo, a preko 460 je povredjeno u panici koja je izbila medju šiitskim vernicima na mostu preko reke Tigar, zbog glasina da će bombaš samoubica aktivirati eksploziv.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…