infakt__frame.jpg>>>30. p. n. e. – Egipatska kraljica Kleopatra VII ubila se pošto su snage Oktavijana Avgusta potukle trupe njenog muža, rimskog vojskovodje Marka Antonija.

>>>1483. – Umro je francuski car Luj XI, koji je tokom vladavine od 1461. okoncao ujedinjenje Francuske.

>>>1489. – Rodjen je italijanski slikar Antonio Alegri da Koredjo, koji je obradjivao religiozne i mitološke teme.

>>>1748. – Rodjen je francuski slikar Žak Luj David, osnivac i glavni predstavnik klasicizma, clan Konventa i dvorski slikar Napoleona I.

>>>1797. – Rodjena je engleska književnica Meri Volstounkraft Šeli najviše poznata po romanu “Frankeštajn ili moderni Prometej”, pisanim u duhu “gotskih” prica strave i užasa.

>>>1871. – Rodjen je novozelandjanski fizicar engleskog porekla Ernest Raterford, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1908, jedan od utemeljivaca moderne atomske teorije.

>>>1916. – Turska je u Prvom svetskom ratu objavila rat Rumuniji.

>>>1918. – Vodju Oktobarske revolucije Vladimira Lenjina ranila je u Moskvi pripadnica stranke Esera Fanja Kaplan, posle cega je boljševicko vodjstvo zavelo “crveni teror nad kontrarevolucionarnom buržoazijom i njenim agentima”.

>>>1929. – Umro je srpski pisac iz Dubrovnika Ivo Vojnovic, ekspresivan dramski autor s veoma živim osecanjem za scenu, njenu vizuelnost i ekspresiju.

>>>1940. – U Becu su završeni razgovori predstavnika Nemacke, Italije, Rumunije i Madjarske [Becka arbitraža] na kojima su Nemacka i Italija prisilile Rumuniju da ustupi Bugarskoj južnu Dobrudžu, a Madjarskoj deo Transilvanije.

>>>1942. – Srpskog slikara Savu Šumanovica, majstora pejzaža, aktova i mrtve prirode, ustaše su streljale u Sremskoj Mitrovici u Drugom svetskom ratu, posle zverskog mucenja.

>>>1945. – Japanske okupacione snage predale su se Britancima u Hongkongu u Drugom svetskom ratu.

>>>1963. – Izmedju sedišta vlada S S S R i SAD lideri tih dveju zemalja Nikita Hrušcov i Džon Kenedi [John Kennedy] uspostavili su posle kubanske krize, koja je zapretila opštim nuklearnim sukobom, direktnu telefonsku vezu, prozvanu “crveni telefon”.

>>>1983. – Potpukovnik Gijon Blaford postao je prvi Amerikanac africkog porekla koji je poleteo u kosmos, u sastavu petoclane posade šatla “Celendžer”.

>>>1991. – Sovjetska republika Azerbejdžan objavila je nezavisnost od Moskve i pocela formiranje sopstvene armije.

>>>1995. – Avioni NATO poceli su seriju masovnih napada na vojne i civilne ciljeve u Republici Srpskoj da bi Hrvatima i muslimanima omogucili teritorijalna osvajanja. U bombardovanjima u kojima je korišcena i radioaktivna municija – izvedenim uz objašnjenje da ona treba Srbe u Bosni da “dovedu za pregovaracki sto” – poginulo je više od 100 civila, a Hrvati i muslimani su zahvaljujuci pomoci iz vazduha osvojili oko 4.000 kvadratnih kilometara na zapadu RS, odakle je moralo da izbegne više od 170.000 Srba. Prvog dana bombardovanja protivvazdušna odbrana Vojske RS oborila je blizu Pala francuski avion “miraž 2000” iz kojeg su se dva pilota spasla katapultiranjem.

>>>2003. – Umro je americki glumac Carls Bronson, rudar pre nego što je zapoceo karijeru filmskog glumca tokom koje je igrao u više od 60 filmova, mahom igrajuci avanturiste i ljude jakog karaktera, spremne da podnesu sve u borbi za principe u koje veruju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…