infakt__frame.jpg>>>1456. – Umro je ugarski vojskovodja Janoš Hunjadi. Kao erdeljski vojvoda uspešno je ratovao protiv Turaka, a 1456. doprineo je razbijanju turske opsade Beograda.

>>>1707. – Švedska i Pruska potpisale su sporazum “Večna alijansa”kojim su se obavezale na medjusobnu vojnu ispomoć u slučaju napada treće zemlje.

>>>1712. – Ugovorom u Argauu, kojim je garantovana dominacija protestantskih nad rimokatoličkim kantonima, okončan je gradjanski rat u Švajcarskoj.

>>>1858. – Rodjen je holandski lekar Kristijan Ajkman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1929, pronalazač uzroka bolesti beri-beri. Nobelovu nagradu je dobio za otkriće vitamina B.

>>>1863. – Uspostavljen je protektorat Francuske u Kambodži.

>>>1919. – Umro je američki industrijalac škotskog porekla Endru Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, većinom u osnivanje javnih biblioteka u SAD i Velikoj Britaniji.

>>>1935. – U Nemačkoj su počele masovne demonstracije nacista protiv Jevreja.

>>>1952. – Princ Husein proglašen je za kralja Jordana pošto je njegov otac Talal svrgnut s prestola zbog senilnosti.

>>>1954. – Formalnim proglašnjem mirovnog sporazuma, u Indokini je okončan rat, koji su više od sedam godina protiv francuske kolonijalne vlasti vodili Vijetnam, Laos i Kambodža.

>>>1956. – U automobilskoj nesreći poginuo je američki slikar Džekson Polok, začetnik i najistaknutiji predstavnik apstraktnog eksresionizma.

>>>1960. – Afrička država Čad stekla je nezavisnost od Francuske.

>>>1966. – Sporazumom potpisanim u Džakarti okončana su trogodišnja neprijateljstva Indonezije i Malezije.

>>>1969. – Predsednik Zambije Kenet Kaunda nacionalizovao je rudnike bakra, ključnu privrednu delatnost, koja je donosila više od 50 odsto nacionalnog prihoda.

>>>1990. – Partija Slobodnih demokrata [FDP] zapadnonemačkog ministra inostranih poslova Hansa Ditriha Genšera ujedinila se sa istočnonemačkim liberalima, formirajući prvu svenemačku političku partiju od podele Nemačke posle Drugog svetskog rata.

>>>1996. – Umro je češki dirigent i kompozitor Rafael Jeronim Kubelik koji je sa 20 godina, 1934, debitovao kao dirigent Češke filharmonije.

>>>1999. – Potpuno pomračenje sunca videlo se u delovima Evrope, Bliskog istoka i Azije. Videlo se i iz Srbije.

>>>2000. – Banka Japana je po prvi put za 10 godina podigla kamate i time bez presedana odbila vladin zahtev da povećanje odloži.

>>>2000. – Madjarski zarobljenik iz II svetskog rata Andraš Tamaš [75], koji je bio zatvoren u ruskoj psihijatrijskoj bolnici i zaboravljen 50 godina, vratio se u domovinu.

>>>2002. – Katolički nadbiskup Emanuel Milingo od Zambije koji se u maju venčao sa Marijom Sung u Crkvi ujedinjenja, pristao je da poništi brak, uprkos upozorenju Vatikana da će biti ekskomuniciran iz katoličke crkve.

>>>2003. – NATO je preuzeo komandu nad 5.000 vojnika medjunarodnih mirovnih snaga u Kabulu [Avganistan]. To je prva akcija Alijanse izvan Evrope od osnivanja NATO 1949. godine.

>>>2003. – Pod pritiskom SAD predsednik Liberije Čarls Tejlor podneo je ostavku i napustio zemlju, zatraživši azil u Nigeriji. Tu zemlju već 14 godina potresa gradjanski rat.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…