infakt__frame.jpg>>>1470. – Rodjen je francuski kralj Šarl VIII, koji je vladao od 1483. do smrti 1498, a pod pritiskom plemstva zapoceo je 1494. ratove za osvajanje Italije, okoncane šest decenija kasnije.

>>>1520. – U Tenoctitlanu, gde je kasnije izgradjen Siudad Meksiko, u španskom zarobljeništvu ubijen je deveti car Asteškog carstva Montesuma II Ksokojocin.

>>>1859. – Na konopcu razapetom iznad Nijagarinih vodopada, Carls Blondin je pred 25.000 gledalaca prešao iz SAD u Kanadu.

>>>1876. – Srbija i Crna Gora objavile su rat Otomanskom carstvu jer nisu mogle da ostanu ravnodušne kad je neodrživo stanje pod Turcima izazvalo ustanak u Hercegovini, Bosni, Raškoj oblasti [Novopazarski sandžak prema turskoj adminstrativnoj podeli] i Polimlju.

>>>1893. – Rodjen je nemacki komunisticki vodja Valter Ulbriht, koji je pred nacistima izbegao iz zemlje, ali se posle Drugog svetskog rata vratio i 1950. postao prvi sekretar vladajuce Jedinstvene radnicke partije Nemacke [komunisti] u novostvorenoj državi Istocnoj Nemackoj.

>>>1908. – U istocni Sibir je pao meteor, izazvavši džinovsku eksploziju i zemljotres koji se osetio i u centralnoj Evropi.

>>>1913. – Iznenadnim nocnim napadom bugarske Cetvrte i Pete armije na srpske položaje, cime je izazvan Drugi balkanski rat, pocela je Bregalnicka bitka, okoncana 9. jula 1913. potpunim slomom Bugara.

>>>1930. – Velika Britanija je priznala nezavisnost Iraka.

>>>1934. – U krvavom obracunu s bliskim saradnicima, poznatom kao “noc dugih noževa”, Adolf Hitler je pod optužbom za zaveru likvidirao komandanta “jurišnih odreda” [SA] Ernsta Rema [Roehm] i jednog od najviših nacistickih glavešina Gregora Štrasera [Strašer].

>>>1936. – Etiopski car Haile Selasije I zatražio je u govoru u Društvu naroda pomoc posle invazije Italije na Etiopiju.

>>>1938. – Umro je srpski pisac, pozorišni kriticar i diplomata Milan Rakic, reformator stiha i veliki znalac jezika, clan Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog PEN kluba.

>>>1948. – Jugoslovenska štampa objavila je Rezoluciju Informacionog biroa komunistickih i radnickih partija [Informbiro ili Kominform] o stanju u Komunistickoj partiji Jugoslavije i izjavu povodom nje Centralnog komiteta KPJ.

>>>1974. – Alberta King, majka ubijenog americkog sveštenika, crnackog vodje i nobelovca Martina Lutera Kinga, je ubijena tokom molitve u crkvi, šest godina posle atentata na njenog sina.

>>>1974. – Ruski baletski igrac Mihail Barišnjikov je emigrirao iz ŠSR tokom turneje u Kanadi ansambla baleta “Boljšoj teatra”.

>>>1984. – Umrla je americka književnica Lilijan Helman, u cijim su dramama prikazani radnicki štrajkovi, stradanje nepravedno optuženih, gramzivost bogataša i borba protiv nacista.

>>>1989. – Sudanski general Omar Hasan el Bašir oborio je civilnu vladu Sadeka el Mahdija.

>>>1990. – Sovjetska vlada je obnovila snabdevanje naftom Litvanije, dan pošto je parlament pobunjene balticke republike objavio stodnevni moratorijum na deklaraciju o nezavisnosti.

>>>1992. – Fidel Ramos je stupio na dužnost predsednika Filipina kao prvi šef države protestant u toj pretežno rimokatolickoj pacifickoj zemlji.

>>>1995. – Ministarstvo inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije je, povodom odluke vlade Nemacke o slanju trupa u Bosnu, saopštilo da je time drugi put prekršen princip UN da susedne zemlje i države opterecene negativnim istorijskim iskustvom ne treba da šalju vojne snage u prethodnu Jugoslaviju.

>>>1997. – Hongkong je posle 156 godina britanske kolonijalne uprave ponovo postao sastavni deo Kine.

>>>2000. – Ruski parlament ovlastio je predsednika Vladimira Putina da smenjuje izabrane funkcionere.

>>>2002. – Brazil je pobedom u Jokohami u finalu 17. svetskog fudbalskog prvenstva nad Nemackom rezultatom 2:0, peti put postao prvak sveta u fudbalu, što ni jednoj zemlji dotad nije uspelo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…