LOGO- ROMI.jpgDrustvo romske omladine u partnerstvu sa Romskim NVO Valjeva pod pokroviteljstvom SO Valjevo realizuje projekat “Romi u institucijama”. Osnovni ciljevi projekta su upoznavanje javnih sluzbenika o pravima, potrebama i problemima romske zajednice i ukljucivanje romske zajednice u resavanje svojih stanja posredovanjem javnih sluzbi u nadleznim institucijama.

Prema poslednjem popisu iz 2002. godine na teritoriji opštine Valjevo ima 1419 Roma, ali je prema podacima sa terena koje poseduju nevladine organizacije taj broj mnogo viši i procene su da ih je oko 5000. Život Roma odvija se u šest većih naselja, a prema obrazovnoj strukturi čak 75 % ima potpuno ili nepotpuno osnovnoškolsko orazovanje. Osnovni problem u obrazovanju romske organizacije vide u problemu govora, odnosno, više od 47% romske dece kod kuće se isključivo služe romskim jezikom. Ovaj problem pokušan je da se prevaziđe dopunskom nastavom, ali je postupak neodrživ bez pomoći donatora.

U okviru projekta “Romi u institucijama” uključene su institucije poput SO Valjevo, OSA, Centar za socijalni rad, Nacionalna služba zapošljavanja, Zavod za zastitu zdravlja i osnovne škole.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…