infakt__frame.jpg323. p. n. e. – Umro je grčki kralj Aleksandar III, nazvan Aleksandar Veliki, najveći vojskovođa antičkog sveta, tvorac najprostranije imperije u dotadašnjoj istoriji čovečanstva.

1381. – Pod vođstvom Vota Tajlera u engleskim pokrajinama Kent, Norfok, Safok i Kembridžšir počeo je seljački ustanak protiv feudalaca, izazvan visokim porezima.

1811. – Rođen je ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Belinski, osnivač ruske realističke estetike.

1839. – Srpski knez Miloš Obrenović abdicirao je u korist sina Mihaila i napustio Srbiju, u koju se vratio 1859. i ponovo preuzeo presto posle odluke Svetoandrejske skupštine 1858. da zbaci kneza Aleksandra Karađorđevića.

1865. – Rođen je irski pisac Vilijam Batler Jejts, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1923, čija je lirika kosmopolitska, sa osloncem na helensku i romejsku [vizantijska] simboliku, ali i duboko vezana za irsko tlo i keltsku tradiciju.

1876. – Srpsko učeno društvo je za prvu ženu akademika izabralo slikarku Katarinu Ivanović.

1897. – Rođen je finski trkač Pavo Nurmi, koji je na dugim stazama osvojio devet zlatnih medalja na Olimpijskim igrama 1920, 1924. i 1928. Svetske rekorde obarao je 29 puta.

1899. – Rođen je meksički kompozitor i dirigent indijanskog porekla Karlos Čaves, osnivač Simfonijskog orkestra Meksika.

1900. – U Kini je počeo “Bokserski ustanak” – pobuna seljaka i gradske sirotinje protiv stranih imperijalista i domaćih tlačitelja.

1917. – Nemci su u Prvom svetskom ratu usmrtili 162 stanovnika Londona, u prvom masovnom bombardovanju britanske prestonice iz vazduha u kojem je učestvovalo 14 bombardera tipa “Gota”.

1943. – U bici na Sutjesci u Drugom svetskom ratu u jurišu na nemačke bunkere poginuo je komandant Treće divizije i član Vrhovnog Štaba Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Sava Kovačević, čija je hrabrost još za života prerasla u legendu.

1943. – Rođen je engleski filmski glumac Malkolm Mekdauel.

1944. – Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli da bombarduju južnu Englesku, posebno London, dugo pripremanim tajnim oružjem – raketama “Fau-1”.

1956. – Poslednji britanski vojnici napustili su bazu na Sueckom kanalu, kojim je Velika Britanija upravljala 74 godine, a upravu nad Kanalom preuzeo je Egipat.

1965. – Umro je jevrejski pisac i filozof Martin Buber, koji je najviše bio zaokupljen književnim i filozofskim nasledjem hasidizma, verske sekte osiromašenih i obespravljenih Jevreja nastale u Poljskoj početkom 18. veka.

1973. – U Parizu su SAD, Severni Vijetnam, Južni Vijetnam i oslobodilački pokret Vijetkong potpisali sporazum o prekidu vatre.

1982. – Umro je kralj Saudijske Arabije Kalid ibn Abdul Aziz, kojeg je nasledio prestolonaslednik Fahd.

1983. – Američki vasionski brod “Pionir 10” prošao je pored Neptuna, postavši prva letilica napravljena ljudskom rukom koja je izašla izvan Sunčevog sistema.

1986. – Umro je američki klarinetista i kompozitor Beni Gudmen, jedan od prvih belih muzičara koji se usprotivio rasnoj segregaciji.

1988. – Vrhovni sud ŠSR ukinuo je smrtne presude izrečene 1936. i 1937. Grigoriju Zinovjevu, Lavu Rozenfeldu, Georgiju Pjatakovu i Karlu Radeku i rehabilitovao tu četvoricu visokih sovjetskih rukovodilaca streljanih u vreme staljinističkih čistki.

1990. – Prilikom napada rumunske policije na studente u improvizovanom šatorskom naselju, koji su demonstrirali u centru Bukurešta, poginulo je četvoro i povređeno oko 200 ljudi.

1993. – Kim Kempbel je postala prva žena premijer u istoriji Kanade.

1995. – Oslobođeni su svi preostali pripadnici Unprofora koje je Vojska Republike Srpske zarobila krajem maja 1995. zbog napada NATO aviona.

1997. – Na smrt je osuđen američki ratni veteran Timoti Mekvej, optužen za podmetanje eksploziva 1995. u federalnu zgradu u Oklahoma Sitiju, kad je poginulo 168 ljudi.

2000. – U Pjongjangu počeo istorijski samit dve Koreje. Posle trodnevnih razgovora predsednika Severne i Južne Koreje Kim Džong Ila i Kim Dae Džunga potpisana je zajednička deklaracija kojom je utrt put ponovnom ujedinjenju korejskog naroda, koji od početka pedesetih godina 20. veka živi u dve države.

2003. – Usvojen je nacrt Ustava Evropske unije, 465 godina posle potpisivanja sporazuma o osnivanju zajednice evropskih država.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…