infakt__frame.jpgPromocija knjige ‘’Izvorni prihodi u sistemu finansiranja lokalne samouprave u Republici Srbiji’’ autora mr Saše Kristića, održaće se danas od 14 sati u Velikoj sali Skupštine opštine Valjevo.

Knjiga je posvećena analizi pravno-ekonomskih elemenata izvornih prihoda lokalne samouprave u Srbiji i njhovim mestom u sistemu finansiranja ovog nivoa vlasti. U njoj su, po prvi put, na jednom mestu, sistematizovani svi relevantni podaci, kao i obeležja prihoda koji su pod isključivom ingerencijom opština i gradova u Republici. Ukazano je i na pravce daljeg razvoja datog segmenta fiskalnog sistema zemlje.
U ovom radu vršeno je istraživanje na izabranom uzorku od 10 opština (Sombor, Inđija, Vršac, Šabac, Valjevo, Smederevska Palanka, Jagodina, Paraćin, Kuršumlija i Bujanovac), s tim što su se povremeno koristiili primeri iz još 15 opština (Aleksinac, Bečej, Vrnjačka Banja, Kosjerić, Krupanj, Kula, Novi Bečej, Loznica, Zrenjanin, i dr.).

Autor obrađuje i teorijske osnove lokalne samouprave, modele fiskalne decentralizacije, problematiku lokalnih javnih prihoda, značaj finansijske i fiskalne nezavisnosti u odnosu na više nivoe vlasti u zemlji, kao i pravno-ekonomske osnove poreskih reformi u periodu od 2001. do 2005. godine i njihove finansijske efekte za opštine u Republici.

Učesnici promocije biće Michael Pillsbury, direktor Programa za reformu lokalne samouprave u Srbiji, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), prof. dr Mijat Damjanović, Nacionalna alijansa za podsticaj lokalnog ekonomskog razvoja, Dejan Pavlović, PALGO centar, predstavnik Stalne konferencije gradova i opština i autor Saša Kristić.

Mr Saša Kristić od 2003. godine radi kao viši savetnik za finansijski i opštinski menadžment u Programu za reformu lokalne samouprave u Srbiji (SLGRP-USAID). Član je tima koji se bavio reformom lokalnih javnih finansija i sistema upravljanja budžetom preko 30 opština u zemlji, kao i grada Beograda. Pre zaposlenja u Programu, radio je u Opštinskoj upravi Valjevo. Od pripravničkih dana, pa do dana kada je rukovodio resornim odeljenjem, bio je zadužen za obavljanje poslova koji su vezani za budžet i finansije opštine.

Prikaži još ovjava iz Politika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Primopredaja dužnosti načelnika Кolubarskog upravnog okruga

“Odlukom Vlade Republike Srbije, na dužnost načelnika Кolubarskog upravnog okruga po…