meningitis.jpgSvake godine, počev od 1988, zdravstvene organizacije širom sveta obeležavaju 31. maj kao Svetski dan borbe protiv duvanskog dima. Ove godine obeležava se pod sloganom “Duvan ubija u ma kom obliku bio”, a svrha ove inicijative je podizanje globalne svesti o štetnostima pušenja. Zavod za zaštitu zdravlja Valjevo u saradnji sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja organizovao je akciju “Više vitamina-manje nikotina” i tom prilikom je kontrolisan krvni pritisak građana.

Prema procenama zdravstvenih institucija, u Srbiji ima oko 3 miliona pušača – znači svaki drugi muškarac i svaka treća žena. Posebno je zabrinjavajući podatak da sve više mladih poklekne pred ovim porokom. Od različitih bolesti prouzrokovanih od pušenje umire 4,9 miliona ljudi godišnje. Do 2030. godine, prema očekivanjima, upotreba duvana će godišnje u svetu odnositi 10 miliona života i tako će pušenje postati najrasprostranjeniji uzrok smrti među punoletnim stanovnicima [podatak iz 2005]. Zdravstvene organizacije se zalažu da se do 2015. godine vazduh provetri od duvanskog dima, a broj pušača smanji za 30%. U pitanju je lični izbor

Tokom nacionalne Kampanje “Ostavi i pobedi 2006”, koja je međunarodnog karaktera, organizovane su različite aktivnosti sa ciljem da se skrene pažnja i naše javnosti na sve veću proširenost upotrebe duvana, kao i na pogubne posledice po zdravlje naroda, ekonomiju zemalja i ekologiju globalno.

U zajednici je prepoznata potreba da zajednički problemi, kao i pokušaji da se oni reše na pravi način, postanu deo čestih razmišljanja što većeg broja ljudi, koji žele da se ponašaju odgovorno.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…