toplana.jpgKrajem januara prošle godine potpisan je ugovor o izradi Studije opravdanaosti sa elementima idejnog rešenja projekta izgradnje magistralnog gasovoda Beograd – Valjevo čime je napravljen prvi korak u realizaciji procesa gasifikacije Valjeva i KO. Iako se Energogas obavezao ugovorom da će Studija biti gotova za 45 dana, do dana današnjeg takav dokument nije ugledao svetlost dana.

Odlukom Saveta okružne Direkcije imenovana je radna grupa koju su činili Zoran Jakovljević, Dragan Despotović, Slobodan Stojaković i Radomir Stevanović kako bi se objedinili podaci potrebni za izradu Studije i odradio energetski bilans za svih šest opština KO.

Komentarišući tekst pod nazivom “Gasifikacija – strateški razvoj Valjeva” objavljen u Biltenu OO G17 plus u kome se navodi da će ovaj odbor učiniti sve oko dobijanja kreditnih linija iz međunarodnih investicionih fondova pod najpovoljnijim uslovima za implementaciju sekundarne mreže i pored nedovoljne aktivnosti opštinskih struktura, Stevanović je rekao:
– Dokle će g.-din Čarnojević i ostali koji nam spasavaju Valjevo da ne rade svoj posao za koji su plaćeni, jer podsećam, urbanistička služba u kojoj radi Čarnojević nije imala u svom Prostornom planu koridore za gasifikaciju. Tek kad je došao tim iz Srbijagasa prihvatili su da dopune planove, a Čarnojević je bio rukovodilac opštinskog tima. U isto vreme bavi se stranačkim pisanijama i ne radi svoj posao.
Poslednjih dana u javnosti se ponovo pojavljuju informacije da će se pitanje izgradnje magistralnog gasovoda razmatrati tek naredne godine kada se za to obezbede sredstva, a na pitanje da li je Valjevo konkurisalo za sredstva Stevanović je odgovorio:
– Sprečeni smo time što upravo družina iz Srbijagasa nije odradila svoj posao, a mi bez Studije izvodljivosti ne možemo da kandidujemo ovaj projekat. Javno pozivam, činioce iz OO G17 plus u Valjevu da na delu pokažu šta su učinili za Valjevo. Dali smo im i osnovni ugovor sa Srbijagasom, pa nek prozovu svoje partijske drugove i neka se jednom sa proizvodnje afera okrenu konkretnom doprinosu za boljitak grada.
Inače, radna grupa Nis Energogasa potvrdila je kandidaturu trase magistralnog gasovoda i to iz pravca Meljaka, gde je uključenje u magistralni gasovodni prsten oko Beograda, zatim ide od Meljaka do Draževca i Stublina gde je predviđeno da se pridruži koridoru auto-puta južne magistrale i pored Uba izlazi, kod Nepričave u kolubarsku dolinu gde se odvaja od auto-puta i prateći dolinu Kolubare dolazi do Valjeva. Postojaće i jedan izdvojeni ogranak, od Divaca preko Mionice, Vrujaca do Ljiga. Uvodjenje prirodnog gasa nije samo jeftinije vec omogućava i lagodniji život, a Valjevo je suočeno i sa velikim aero-zagadjenjem. Prednosti gasa kao energenta, a ciji je nusprodukt najvećim delom voda, moglo bi biti izuzetno korisno za KO kao poljoprivredno područje i područje sa prirodnim bogatstvom pogodnim za razvoj turizma.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…