ikona.jpgZa prvog episkopa novoosnovane Eparhije valjevske izabran je dosadašnji Episkop australijsko-novozelandski novogračaničke mitropolije Milutin, odlučeno je na redovnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. Na čelu šabačke Eparhije nalaziće se dosadašnji episkop šabačko-valjevski Lavrentije.
Redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora održano je u patrijaršiskom dvoru u Beogradu od 15. do 27. maja pod predsedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Pavla održano, a u radu su učestvovali svi eparhijski arhijereji SPC.

Vladika Milutin (Knežević) rođen je 1950. godine u selu Mijačima kod Valjeva. Sa 13 godina otišao je u manastir Kaona, gde je bio iskušenik do 26. oktobra 1963. godine, kada ga je episkop šabačko-valjevski Jovan (Velimirović), zamonašio u manastiru Petkovica. Sutradan, 27. oktobra 1963, episkop Jovan ga je u istom manastiru rukopoložio u čin đakona, a posle deset dana, 8. novembra (na Mitrovdan), u Osečini, u čin jeromonaha. U čin sinđela unapređen je 1981. godine, a šest godina kasnije (1987) u čin protosinđela. Godine 1994. episkop šabačko-valjevski Lavrentije (Trifunović) unapredio ga je u čin igumana, a 17. oktobra 1998. u čin arhimandrita. Za arhijerejskog namesnika posavotamnavskog postavljen je 17. maja 1999. godine. 2003. godine hirotonisan je za episkop australijsko-novozelandskog.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…