gradac.jpgKopriva je dvodomna biljka s velikim korenom. Veoma je rasprostranjena i postoje mnoge vrste kopriva. U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu, što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njena lekovita svojstva. Društvo za proučavanje lekovitog bilja u saradnji sa Udruženjem domaćina “Valjevo” i Ekološkim društvom Zeleni bukvar i ove godine organizuje manifestaciju Lekovitim stazama valjevskih planina, a ovogodišnja tema je “Sve o koprivi i od koprive”. Manifestacija će se održati 3. i 4. juna u Valjevu i Leliću.

U doba starih Grka, sveža kopriva koristila se za masažu protiv reumatskih bolova, a kod nas se na Đurđevdan, na primer, kupa u vodi u koju je, zdravlja radi, potopljena kopriva; kopriva se, osim toga, daje i stoci radi zdravlja i obilnijeg lučenja mleka.

Narodna verovanja potvrdila je i zvanična medicina. Budući da sadrži i veće količine gvožđa, preporučuje se malokrvnim osobama, jer utiče na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešće se koristi za poboljšanje mokrenja, ublažavanje reumatskih tegoba i podsticanje lučenja mleka dojilja. Široku primenu ima i u kozmetici: ekstrakt korena koprive predstavlja gotovo nezaobilazan sastojak proizvoda protiv opadanja kose.

Ukoliko se kopriva koristi za lečenje, u proleće i jesen skuplja se njeno korenje. U proleće se skupljaju listovi, a cela biljka, tj. stabljika, može se sakupljati cele godine. Seme se skuplja u avgustu.

Zbog svoje vitaminske i prehrambene vrednosti kopriva se, i pored toga što se ne uzgaja u povrtnjacima, smatra izuzetno zdravim, korisnim i pristupačnim povrćem, naravno i lekom. Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belančevinama, ugljenim hidratima, mastima,
kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Kopriva je pored ostalog, pravi mali polivitaminski rezervoar. Na našim trpezama je retko ima mada se može prirediti na više načina.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…