infakt__frame.jpg>>>1430. – Burgundjani su u Stogodišnjem ratu u Kompijenju zarobili francusku nacionalnu junakinju Jovanku Orleanku i predali je Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt pod optužbom da je jeretik i veštica i spalili na lomači.

>>>1498. – Na lomači je spaljen italijanski dominikanski kaludjer Đirolamo Hijeronimus Savonarola, crkveni reformator koji je napadao moralnu iskvarenost rimske kurije, posebno pape Aleksandra VI.

>>>1618. – Pobunom Čeha protiv Habsburške monarhije, u Pragu je izbio Tridesetogodišnji rat, najsvirepiji sukob feudalne epohe u Evropi.

>>>1707. – Rodjen je švedski prirodnjak Karl fon Line, osnivač moderne sistematike u biologiji, koji je prvi postavio principe definisanja rodova i vrsta i uveo binarnu [dvojnu] nomenklaturu, tako da svaka biljka i životinja ima dva imena – roda i specije [vrste].

>>>1848. – Rodjen je nemački inženjer i pronalazač Oto Lilijental, jedan od pionira avijacije. Studirajući let ptica usavršio je jedrilicu i dokazao superiornost zakrivljenih nad ravnim krilima.

>>>1883. – Rodjen je američki glumac Daglas Elton Ulman, poznat kao Daglas Ferbanks, veoma popularan u periodu nemog filma, jedan od najpoznatijih pustolova u istoriji kinematografije.

>>>1886. – Umro je nemački istoričar Leopold fon Ranke, profesor Berlinskog univerziteta, član Pruske akademije nauka, koji se uglavnom bavio istorijom germanskih i romanskih naroda, ali je pisao i o narodima centralne i jugoistočne Evrope.

>>>1906. – Umro je norveški pisac Henrik Ibzen, jedan od najvećih u istoriji drame, bespoštedan kritičar gradjanskog društva.

>>>1908. – Rodjen je američki fizičar Džon Bardin, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1956. i 1972. Značajan je po teorijskim radovima u fizici čvrstog tela, uključujući istraživanja poluprovodnika i superprovodljivosti, a s Vilijamom Šoklijem pronašao je tranzistor.

>>>1911. – Rusija je upozorila Tursku da povuče trupe s granica Crne Gore.

>>>1915. – Italijanske trupe počele su napad na austrijski položaj na Soči, čime je kraljevina Italija ušla u Prvi svetski rat na strani sila Antante.

>>>1920. – Osnovana je Komunistička partija Indonezije, prva takva politička organizacija u Aziji.

>>>1939. – Nemački diktator Adolf Hitler odlučio je da započne Drugi svetski rat, rekavši pred 14 najviših nemačkih komandanata: “Ovoga puta nema mnogo da se raspravlja. Imaćemo rat. Odlučio sam da zbrišem Poljsku. Od uspeha ovog poduhvata zavisi uspeh svega što posle toga dolazi. Mi sada odlučujemo o sudbini Nemačke za hiljadu godina”. Rat je počeo invazijom na Poljsku 1. septembra 1939.

>>>1939. – Britanski Parlament usvojio je plan o stvaranju nezavisne palestinske države do 1949. u kojoj bi zajedno živeli Arapi i Jevreji.

>>>1945. – Samoubistvo je izvršio nemački ratni zločinac Hajnrih Himler, šef zloglasne nacističke policije Gestapo od 1936.

>>>1949. – Osnovana je Savezna Republika Nemačka, s Bonom kao glavnim gradom.

>>>1951. – Rodjen je ruski velemajstor Anatolij Jevgenjevič Karpov, jedan od najuspešnijih turnirskih igrača u istoriji šaha.

>>>1960. – Izrael je saopštio da je u Argentini uhvaćen nemački nacista Adolf Ajhman i da će mu u Izraelu biti sudjeno kao teškom ratnom zločincu, krivcu za smrt miliona Jevreja i drugih naroda.

>>>1970. – Umro je pozorišni i filmski režiser, scenograf i glumac slovenačkog porekla Bojan Stupica, čija se režija odlikovala bogatstvom duha i mašte, smelom izražajnošću i izrazitom kreativnošću.

>>>1971. – U zemljotresu koji je razorio grad Bingol u istočnoj Turskoj poginulo je najmanje hiljadu ljudi.

>>>1992. – Generalna skupština Ujedinjenih nacija primila je u članstvo UN Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

>>>1995. – Izrael je suspendovao plan o konfiskaciji arapske zemlje u istočnom Jerusalimu.

>>>1997. – Predsedničke izbore u Iranu uverljivo je dobio predvodnik umerene političke struje Muhamed Hatami.

>>>1999. – NATO avioni pogodili su razornim projektilima najveće razvodno postrojenje i trafo-stanicu u termoelektrani “Nikola Tesla” A kod Obrenovca i postrojenja Elektroprivrede Srbije za prenos električne energije u Nišu, Novom Sadu i Drmnu kod Kostolca, zbog čega je 70 odsto potrošača u Srbiji ostalo bez struje.

>>>2000. – Izrael je povukao poslednje vojnike iz južnog Libana.

>>>2004. – Horst Keler, bivši direktor Medjunarodnog monetarnog fonda i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj, izabran je za devetog posleratnog predsednika Nemačke s petogodišnjim mandatom.

>>>2004. – Najmanje 34 ljudi je poginulo u sukobima američkih okupacionih snaga i sledbenika šiitskog radikalnog vodje Moktade el Sadra u iračkim gradovima Kufa i Nadžaf.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…