muzej.jpgCentralna svečanost obeležavanja Svetskog dana muzeja, 18. maja, u Srbiji ove godine organizovana je u Narodnom muzeju Valjeva u skladu sa temom “Muzeji i mladi” koju je predložio Međunarodni savet muzeja (ICOM). Prvi put ove godine proslavu Svetskog dana muzeja zajedno organizuju Nacionalni komitet ICOM SCG i Muzejsko društvo Srbije.

Nacionalni komitet ICOM SCG i Muzejsko društvo Srbije su pozvali domaće muzeje da Dan muzeja obeleže posebnim programom posvećenim mladima kao i da Nedelji muzejaomoguće mladim posetiocima (do 26 godina) besplatan ulaz. U Valjevu je danas održana i vanredna skupština Nacionalnog komiteta ICOM SCG, a u svečanom delu programa dodeljene su i nagrade za najbolji projekat, muzej, kustosa kao i zahvalnice novinarima koji su u toku prošle godine sa najvećom pažnjom pratili muzejsku delatnost.
Nagradu za kustosa godine dobila je Eliana Gavrilović, kustos Narodnog muzeja u Beogradu kao rukovodilac edukativnog programa uz izložbu “U dodiru sa antikom”
Nagrada za projekat godine pripala je Muzeju grada Beograda za projekat “Vreme na zidu” autora Biljane Stanić i Darka Ćirića. Za muzej godine proglašen je Muzej primenjenih umetnosti iz Beograda.

Zhvalnice novinarima za praćenje aktivnosti muzeja dodeljene su Nataši Janković za emisiju Bum-tras Kanala D, Ani Marković za emisiju Prizma TV Metropolis, Milici Marković za emisiju City kids TV Pink, Snežani S8ubotić iz TV Novi Sad, Dimitriju Stefanoviću iz lista Privredni pregled i Andreju Tišmi iz lista Dnevnik. Direktor Narodnog muzeja Valjevo posebno je dodelio zahvalnice valjevskim novinarima.

U završnici svečanosti obeležavanja Svetskog dana muzeja, predstavljen je i Bilten Muzejskog društva Srbije, a najavljen je i izlazak knjige Virtuelni muzej u izdanju Izdavačke kuće Clio za koju je recenziju napisao Vladimir Krivošejev, direktor Narodnog muzeja u Valjevu.
Gosti Narodnog muzeja u Valjevu danas su obišli i stalnu postavku u Muselimovom konaku, izložbu u Modernoj galeriji i spomen kompleks u Brankovini.

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…