infakt__frame.jpgPoljoprivreda ima perspektivu, ali to zahteva na prvom mestu znanje, a potom novac, rekao je Zaharije Trnavčević, novinar koji se poljoprivrednom tematikom bavi više decenija, gostujući na tribini u Lajkovcu. Mi moramo da se upoređujemo sa razvijenim svetom i unapređujemo tehnologiju i to ne mora uvek da znači da su u pitanju velika sredstva. Ipak, na prvom mestu edukacija, a zatim udruživanje, jer ćemo se ulaskom u EU biti suočeni sa velikom konkurencijom.

Poljoprivreda je upropašćena, smanjen je stočni fond, a mehanizacija nije obnavljana minimum deceniju i po, rekao je Trnavčević. Ministarstvo poljoprivrede odvojilo je gotovo neznatna sredstva da se to stanje ublaži, a potezi poslovnih banaka se tek očekuju po pitanju plasmana kredita u poljoprivredu.

Poljoprivreda se kod nas shvata kao stvaranje profita, a ne gubitka koji država nikada ne pokrije, smatra Trnavčević i dodaje da bez ukrupnjavanja poseda poljoprivreda ne može napraviti ozbiljnije korake napred.

Opština Lajkovac mogla bi da posluži kao primer jer je u prošloj godini iz budžta za poljoprivredu izdvojila 3,5 miliona bespovratnih sredstava, dok će ove govine za istu namenu biti izdvojeno oko 10 miliona.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…