infakt__frame.jpgBerza je regulisano i organizovano tržište koje funkcioniše po posebnim, strogo utvrđenim pravilima. Kao posrednička organizacija, ona je organizovano tržište koje učesnicima obezbeđuje tehnička, prostorna i druga sredstva za obavljanje trgovine hartijama od vrednosti, a ulagačima i učesnicima pruža informacije i pregled ponude i tražnje artikala kojima se na njoj trguje. Berza je institucija koja je nerazdvojan mehanizam finansijskog i robnog tržišta svojstven zemljama koje imaju razvijenu tržišnu privredu i razvijene poslove hartija od vrednosti, ili je institucionalizovani deo ukupnog finansijskog tržišta, odnosno njegova glavna institucija. Promet na berzi zavisi od finansijske razvijenosti zemlje.

Stara Beogradska berza prvobitno je osnovana 1894. godine, a prve transakcije zaključene su januara 1895. godine. Zvanično je ugašena početkom pedesetih godina, a njen rad obnovljen je 1989. godine, kao Jugoslovensko tržište kapitala, na osnovu Zakona o tržištu novca i tržištu kapitala. Ime Beogradska berza uzima ponovo 1992. godine i posluje u skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata. Danas, Beogradska berza ima preko 70 članova. Sedišta članova nalaze se u svim većim gradovima. Ukoliko neko želi da trguje na Beogradskoj berzi, potrebno je da kontaktira berzanskog posrednika – člana berze.

Samo postojanje berze je značajno iz razloga što razvijenost tržišta kapitala mnogo govori o ekonomiji države, o preduzećima koja u toj državi postoje, o ekonomskoj moći privrede i stanovništva. Berza pokušava da na istom mestu objedini ponudu i tražnju za hartijama od vrednosti i da omogući najrealnije utvrđivanje njihove cene, ali istovremeno i da zaštiti pojedinačne investitore.

Beogradska berza obezbeđuje za investitore otvoreno, korektno i uređeno tržište. Statutom berze reguliše se sve što je od značaja za organizaciju i poslovanje – predmet poslovanja, organizaciju i način poslovanja, sticanje i gubitak statusa člana i učesnika, insajder pravila, kao i druga pitanja od značaja za organizaciju i poslovanje. Berza o svim obavljenim trgovanjima izveštava najširu javnost i time pospešuje javnost trgovanja. Dnevni i nedeljni izveštaji se dostavljaju svim zainteresovanim medijima i publikuju se na Internet prezentaciji berze.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…