1629. – Rođen je holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena posmatranog sa Zemlje i objasnio promene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna.

1685. – Umro je engleski pisac Tomas Otvej, čije se stihovane tragedije odlikuju poetskim darom i snažnom tragikom, prožetom sentimentalnošću u slikanju ljudskih emocija.

1759. – Umro je nemački kompozitor Georg Fridrih Hendl, uz Johana Sebastijana Baha najistaknutiji predstavnik baroka u muzici.

1849. – Na inicijativu vođe Mađarske revolucije Lajoša Košuta, mađarska Narodna skupština je u Debrecinu proglasila nezavisnost Mađarske od Austrije, svrgavanje Habsburške dinastije i izjasnila se za republiku.

1862. – Rođen je ruski državnik Petar Arkadijevič Stolipin, premijer Rusije od 1906. do septembra 1911, kad je ubijen u atentatu u Kijevu.

1865. – Predsednik SAD Ejbraham Linkoln smrtno je ranjen u atentatu, nekoliko dana posle okončanja četvorogodišnjeg Američkog građanskog rata i poraza južnih država Konfederacije.

1883. – Rođen je srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne. Posle diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Beogradu bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu i uredjivao je više časopisa, uključujući “Misao”.

1904. – Rođen je engleski glumac Džon Artur Gilgud, briljantan tumač likova u komadima Vilijama Šekspira, Oskara Vajlda i Noela Kauarda.

1914. – Umro je američki filozof i logičar Čarls Sanders Pirs, osnivač pragmatizma, pravca kojeg je kasnije razvio Vilijam Džejms.

1917. – Umro je poljski lekar i filolog Lazar Ludvig Zamenhof, tvorac međunarodnog jezika esperanto. Prvi udžbenik tog jezika objavio je 1887. pod pseudonimom dr Esperanto [onaj koji se nada]. Esperanto nije postao međunarodni jezik u širokoj upotrebi kako se nadao njegov tvorac, ali je najvažniji i najrašireniji od svih veštačkih jezika.

1929. – Rođen je alžirski državnik Šadli Bendžedid, predsednik Alžira od 1979. do 1992.

1930. – Samoubistvo je izvršio ruski pisac Vladimir Vladimirovič Majakovski, utemeljivač ruskog futurizma, slomljen ličnim nedaćama i raskorakom njegovog sanjarskog temperamenta i surovih okolnosti u S S S R, u kojem je lenjinističku diktaturu smenila još gora staljinistička strahovlada.

1931. – U Španiji je srušena vojno-monarhistička diktatura generala Prima de Rivere, a kralj Alfonso XIII pobegao je iz zemlje i proglašena je republika s predsednikom privremene vlade Alkalom Samorom.

1945. – Američko ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu tokom bombardovanja Tokija pogodilo i palatu japanskog cara.

1969. – Umro je srpski književni istoričar Petar Kolendić, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je veliki broj naučnih studija, rasprava i članaka iz starije, naročito dubrovačke i dalmatinske književnosti.

1986. – Umrla je francuska književnica Simon de Bovoar, egzistencijalista, autor romana, pozorišnih komada i filozofskih eseja.

1988. – Posle šestogodišnjih pregovora, u Ženevi su šefovi diplomatija Avganistana i Pakistana potpisali sporazum o Avganistanu.

1994. – Dva američka vojna aviona “F-15” greškom su iznad severnog Iraka oborila dva američka vojna helikoptera, usmrtivši svih 26 ljudi u njima.

1999. – NATO avioni su na putu Đakovica-Prizren usred dana i pri potpuno vedrom vremenu bombardovali dve kolone šiptarskih izbeglica koje su se vraćale kućama, usmrtivši najmanje 75 ljudi. Pritisnut neoborivim dokazima, NATO je još jedan u nizu masakara nad civilima opisao kao “grešku”.

1999. – NATO avioni su bombama teško oštetili most preko Lima u Donjoj Bistrici između Priboja i Prijepolja, a u ponovljenom napadu sutradan most je srušen, čime je prekinut saobraćaj na pruzi Beograd-Bar.

1999. – Jugoslovenska štampa je prenela da je visoki oficir Sfora, koji je zatražio da ostane anoniman, potvrdio izjave očevidaca da su na teritoriju Republike Srpske i muslimansko-hrvatske Federacije BiH pala četiri NATO aviona koje je iznad Srbije pogodila protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije i da su pronađena tela trojice poginulih pilota. On je potvrdio i obaranje dva helikoptera, čiji su pad preživela dvojica od 37 američkih komandosa u njima.

1999. – Pakistan je uspešno isprobao balističku raketu dometa 2.000 kilometara, sposobnu da nosi nuklearne projektile.

2000. – Ruska Državna duma ratifikovala je, posle godina odlaganja, sporazum START-2 o smanjenju nuklearnog naoružanja.

2002. – Predsednik Venecuele Ugo Čaves trijumfalno se vratio u predseničku palatu, dva dana pošto je pokušan državni udar protiv njega tokom kojeg je privremeno zbačen s vlasti.

2003. – Amerikanci su u Bagdadu uhapsili palestinskog teroristu Abu Abasa, optuženog da je organizovao otmicu putničkog broda “Akile Lauro” 1985, kada je ubijen jedan Amerikanac. Abu Abasa, optuženog da je organizovao otmicu putničkog broda “Akile Lauro” 1985, kada je ubijen jedan Amerikanac. @@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…