infakt__frame.jpgTokom priprema zemljišta za prolećnu setvu, postoji potreba za spaljivanjem biljnih ostataka, niskog rastinja, korova i osušene trave. Poljoprivrednici te radove vrlo često vrše neoprezno, ne obraćajući pažnju na posledice koje zbog toga mogu nastupiti. Nastalom vatrom, najčešće su ugrožena skladišta stočne hrane, zgrade, voćnjaci, šume ili otvoreni prostor kojim se požar može prenositi.

Opasnost uglavnom proizilazi zbog nepripremljenosti biljnih ostataka za spaljivanje, vremenskih uslova, odnosno smera i jačine vetra, ostavljanje vatre bez nadzora i starosti lica koja vrše spaljivanje.
Biljni ostaci se pre spaljivanja moraju prikupiti na mestu koje je na bezbednom rastojanju od objekta i prostora na koji se može proširiti požar i to mesto treba ograničiti pojasom očišćenjim od trave i drugog rastinja u dovoljno širokom pojasu u zavisnosti od količine materija koje se spaljuju i vremenskih uslova. Spaljivanje obraslih obala i korova na drugim mestima treba vršiti tek po njihovom sečenju i prikupljanju na jedno mesto.

Spaljivanje obavezno treba odložiti pri jakom vetru koji duva u prvcu šume ili nekog objekta.
Vatru nijednog momenta ne treba ostavljati bez nadzora, a po završetku spaljivanja izvršiti potpuno gašenje svih ostataka.

Veoma često, spaljivanje korova vrše, ili se poverava starim i iznemoglim osobama koje su u pokušaju sprečavanja nekontrolisanog širenja požara izložene životnoj opasnosti. U toku prošle godine jedno lice je izgubilo život u požaru na otvorenom prostoru.
Mole se poljoprivrednici da pripremu zemljišta za prolećnu setvu obavljaju sa najvećim stepenom pažnje u smislu kontrolisanog spaljivanja korova, uz podsećanje da je svako izazivanje opasnosti pri spaljivanju biljaka krivično delo koje povlači njihovu zakonsku odgovornost.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…