1461. – U najkrvavijoj bici Rata dveju ruža u Engleskoj, oko 36.000 vojnika pod zastavom dinastije Jork porazilo je kod Toutona kod Jorka oko 40.000 vojnika armije dinastije Lankaster, osiguravši time engleski presto Edvardu IV.

1772. – Umro je švedski filozof i prirodnjak Emanuel Svedenborj, autor mističko-teozofskog učenja o prirodi, posebno o ljudskoj prirodi.

1792. – Umro je švedski kralj Gustav III, 13 dana pošto je atentator pucao na njega u operi u Stokholmu.

1809. – Švedski kralj Gustav IV morao je da abdicira posle serije poraza švedskih trupa u ratu s Danskom.

1814. – U Danskoj su Jevreji izjednačeni u pravima sa ostalim građanima.

1848. – Počeo je trogodišnji rat Danske s Pruskom u kojem su Danci pretrpeli poraz i izgubili veliki deo teritorije na jugu poluostrva Jitland.

1849. – Velika Britanija je na osnovu sporazuma s radžom od Lahora anektirala Pendžab i pripojila ga Indiji.

1864. – Grčka je povratila suverenitet nad ostrvima u Jonskom moru, dotad pod kolonijalnom upravom Velike Britanije.

1867. – Velika Britanija je od Kvebeka, Ontarija, Nove Škotske i Nju Branzvika formirala dominion Kanadu, u koji su 1878. uključene ostale britanske teritorije severne Amerike izuzev Njufaundlenda. Vestminsterskim statutom Kanada je 1931. postala nezavisna država britanskog Komonvelta, a konačne granice je dobila 1949. priključenjem Njufaundlenda.

1894. – Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Mihailo Avramović osnovao je u Vranovu kod Smedereva prvu srpsku zemljoradničko-kreditnu zadrugu. Ubrzo je pokret osnivanja zadruga u Srbiji uzeo maha i 1895. stvoren je Glavni savez zemljoradničkih zadruga.

1899. – Rođen je šef zloglasne sovjetske političke policije NKVD i potpredsednik vlade ŠSR Lavrentije Pavlovič Berija, koji je u “velikim čistkama” organizovao fizičke likvidacije boljševičkih prvaka i od 1938. rukovodio sistemom koncentracionih logora u koje su bili zatočeni milioni ljudi. Uhapšen je sredinom 1953, posle smrti diktatora Josifa Staljina, pod optužbom da je kovao zaveru da preuzme vlast, i streljan je u decembru 1953.

1901. – Na prvim federalnim izborima u Australiji pobedila je Laburistička partija.

1902. – Rođen je engleski kompozitor Vilijam Tarner Volton, tvorac osećajne i lirske muzike neoromantičarskog stila. Posebno je značajan po orkestarskim kompozicijama, koje se odlikuju dugom melodijskom linijom, bogatom harmonijom i složenim ritmom. Dela: melodrama “Fasada”, oratorijum “Baltazarov pir”, “Koncert za violinu”.

1903. – Srpski kralj Aleksandar Obrenović zabranio je “Radničke novine”, glasilo Srpske socijaldemokratske partije. Povod su bile martovske demonstracije protiv vladavine Obrenovića, a list je u junu 1903, posle ubistva kralja i njegove supruge Drage i pada dinastije Obrenović, ponovo počeo da izlazi.

1912. – Engleski polarni istraživač Robert Falkon Skot umro je od zime i gladi pri povratku s Južnog pola, gde je stigao 13. januara 1912, četiri sedmice posle Norvežanina Rualda Amundsena.

1945. – Vlada ŠSR zvanično je priznala vladu Jugoslavije. Pre nje vladu Josipa Broza su priznale Velika Britanija i SAD.

1946. – Novim ustavom je Zlatna Obala [sadašnja Gana] postala prva britanska kolonija u Africi sa afričkom većinom u parlamentu, ali je na punu nezavisnost čekala još 14 godina.

1956. – U Novom Sadu su osnovane Jugoslovenske pozorišne igre “Sterijino pozorje”, povodom 150 godina rođenja i stogodišnjice smrti srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Otad se u tom gradu svakog maja organizuje “Sterijino pozorje”, koje je znatno doprinelo unapređenju pozorišne umetnosti i razvitku domaće dramske književnosti.

1967. – Porinuta je prva francuska nuklearna podmornica.

1972. – Bolivija je proterala 119 članova sovjetske ambasade u La Pazu, optuživši Moskvu da finansira levičarske pobunjenike.

1974. – Prve fotografije Merkura snimio je američki veštački satelit “Mariner 10”.

1982. – Umro je nemački kompozitor Karl Orf, autor scenske kantate “Karmina Burana”.

1990. – Premijer Australije Bob Houk dobio je izbore, postavši prvi laburista koji je četiri puta uzastopno osvojio položaj šefa vlade.

1994. – Hrvatska i Republika Srpska Krajina potpisale su prekid vatre kojim je trebalo da bude okončan građanski rat, ali je režim u Zagrebu na kraju pribegao oružanoj sili, okupiravši Zapadnu Slavoniju početkom maja 1995, a ostale delove RSK, izuzev Sremsko-baranjske oblasti, početkom avgusta 1995.

1997. – Poginulo je više od 50 albanskih izbeglica – koji su bežali zbog krvavih nereda u Albaniji, zahvaćenoj antivladinom pobunom – kad je njihov brodić potonuo posle sudara sa italijanskim ratnim brodom u južnom Jadranu u blizini italijanske obale.

1999. – Komandant Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije general-potpukovnik Spasoje Smiljanić saopštio je da su u prvoj sedmici agresije NATO na Jugoslaviju jedinice pod njegovom komandom oborile sedam neprijateljskih aviona, uključujući američki “F-117 A”, tri helikoptera, tri bespilotne letilice i 30 krstarećih raketa.

2003. – Umro ruski general Kerim Kerimov, jedan od tvoraca sovjetskog svemirskog programa.

2004. – Irska je postala prva zemlja u Evropi koja je zabranila pušenje u pabovima, restoranima, hotelima i na radnim mestima.

2004. – NATO je zvanično proširen na sedam novih zemalja istočne i jugoistočne Evrope, sa dotadašnjih 19 na 26. Nove članice postale su Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.
ih 19 na 26. Nove članice postale su Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…