infakt__frame.jpgOve godine navršava se 200 godina od rođenja i 150 godina od smrti našeg velikog komediografa Jovana Sterije Popovića, a povodo tog jubileja reditelj Miroslav Trifunović za jesen sprema “Rodoljupce”.
Jovan Sterija Popović, rodjen je u Vršcu 1806. godine. Bio je dramski pisac, romanopisac i pesnik. Diplomirao je pravo u Slovačkoj. Imao je ključnu i inicijatorsku ulogu u razvoju srpske kluture, ne samo kao pisac, već i kao osnivač važnih institucija kulture, Srpske akademije nauka i Narodnog muzeja. Bio je načelnik Ministarstva prosvete. Rano se okušao kao pisac tragedija s nacionalnoistorijskom tematikom (Miloš Obilić), a posebno su značajne njegove komedije satiričnog toma: Kir Janja, Pokondirena tikva, Laža i paralaža, Zla žena, Beograd nekad i sad, Rodoljupci. Sterija je pisao i satire, romane, rasprave o književnosti i jeziku i refleksivnu poeziju, bio je ministar prosvete, osnivač Društva srpske slovesnosti (sada SANU) i Narodnog muzeja.
– Ja sam imao jednu ideju i to ćemo na jesen najverovtnije raditi, i to su Rodoljupci Jovana Sterije Popovića, čime ćemo se priključiti obeležavanju 200 godina od rođenja i 150 godina od njegove smrti, kaže reditelj Miroslav Trifunović. Ja sam napravio jedan ambiciozan tekst koji paralelizuje “Rodoljupce” koje je Sterija napisao i istovremeno govori o Sterijinom životu. On je prošao ceo taj revolucionarni metež koji se dešavao 1848. godine kada se nije znalo ko protiv koga u Vojvodini ratuje. Malo se zna da je Sterija bio nastavljač dela Vuka i Dositeja, bio je čovek koji je ustrojio škole i koji je sa Milošem Obrenovićem pokušavao da pravi srpsku državu. “Rodoljupci” su objavljeni tek posle njegove smrti.
Iza bogatih naslaga Sterijinog humora nahodi se gorak stav mudrog rezonera, a ispod prividne lakoće vesele i naivne igre u koju pisac uvodi svoje dramske likove probijaju tamni slojevi drame koju reditelji i njeni glumci oblikuju u provokativne predstave

Prikaži još ovjava iz Kultura

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Gudači osvojili brojne nagrade u Šapcu

Treći vikend marta 2023. je definitivno obeležen uspesima gudačkog odseka naše muzičke ško…