1827. – Umro je nemački kompozitor Ludvig van Betoven, jedan od najvećih u istoriji muzike, koju je usavršio novim sredstvima, obogatio i produbio, dovodeći do vrhunca klasičnu sonatnu formu. Njegovo svaralaštvo ujedinilo je zreli klasični stil i nagovestilo romantizam.

1859. – Rodjen je engleski pisac Alfred Edvard Hausman, čija je pesimistična poezija izraz životne čežnje i promašenosti.

1868. – Rodjen je egipatski plemić Ahmed Fuad Paša, koji je kao Fuad I 1922. stupio na presto kao prvi kralj Egipta.

1874. – Rodjen je američki pisac Robert Li Frost, četvorostruki dobitnik Pulicerove nagrade za poeziju.

1881. – Umro je srpski glumac i reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksa Bačvanski, umetnik krupnog glumačkog formata i širokog dijapazona, nastavnik u prvoj beogradskoj glumačkoj školi. Znatno je uticao na razvoj glume u Srbiji.

1892. – Rodjen je srpski biolog Siniša Stanković, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti i direktor Biološkog instituta Srbije. Unapredio je ekološki pravac u biologiji istraživanjem živog sveta balkanskih jezera, strukture i razvoja njihovih ekosistema. U univerzitetsku nastavu uveo je ekologiju, citologiju, embriologiju, dinamiku razvića, uporednu anatomiju.

1892. – Umro je američki pisac Volt Volter Vitmen, pesnik slobode i demokratije. Bio je štamparski radnik, drvodelja i učitelj.

1893. – Rodjen je italijanski političar Palmiro Toljati, jedan od osnivača Komunističke partije Italije 1921. i njen generalni sekretar od 1927. do 1964, koji je razradio koncepciju “italijanskog puta u socijalizam”.

1913. – Više od 1.400 ljudi poginulo je u poplavama u državama SAD Ohajo, Indijana i Teksas.

1914. – Rodjen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams, poznat kao Tenesi Vilijams. Često je napadan zbog sklonosti ka šokantnom i senzacionalnom.

1918. – Francuski maršal Ferdinan Foš postavljen je za vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Prvom svetskom ratu.

1923. – Umrla je francuska glumica Sara Bernar, koja je obeležila pozorišnu epohu kao najveća tragičarka svog doba. Uživala je izuzetnu popularnost i savremenici su je nazivali “božanska Sara”.

1925. – Rodjen je francuski kompozitor i dirigent Pjer Bulez, čije stvaralaštvo je obeleženo posebnim smislom za kolorističke, dinamičke i ritmičke nijanse i specifičnim pristupom ljudskom glasu.

1937. – Rim i Beograd potpisali su pakt o prijateljstvu, kojim je Italija garantovala teritorijalni integritet Jugoslavije i obavezala se da uskrati podršku hrvatskim fašistima [ustašama].

1945. – Umro je engleski državnik Dejvid Lojd Džordž, vodja laburista, nekoliko puta premijer Velike Britanije, koji je zemlju predvodio do pobede u Prvom svetskom ratu.

1945. – Posle teških borbi, američke trupe su u Drugom svetskom ratu osvojile malo pacifičko ostrvo Ivo Džima, strateški važno za bombarderske napade na Japan.

1953. – Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk objavio je pronalazak vakcine protiv dečije paralize.

1957. – Umro je francuski državnik Eduar Erio, kojeg su Nemci u Drugom svetskom ratu 1942. oterali u zarobljeništvo, odakle je oslobodjen 1945. pošto je Crvena armija zauzela Berlin.

1971. – Šeik Mudžibur Rahman proglasio je Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1973. – Umro je engleski pisac, glumac i pevač Noel Kauard, veoma popularan izmedju Prvog i Drugog svetskog rata u Velikoj Britaniji i SAD.

1979. – Na ceremoniji u Vašingtonu, Izrael i Egipat su potpisima izraelskog premijera Menahema Begina i egipatskog predsednika Anvara el Sadata zaključili mirovni ugovor, prvi izmedju jevrejske države i neke arapske zemlje.

1984. – Samoubistvo je izvršio srpski pisac Branko Ćopić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, nadahnut pripovedač, tvorac zanimljivih i upečatljivih likova i dogadjaja, koji je pisao svežim, sočnim i slikovitim jezikom.

1993. – Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske.

1999. – U vazdušnom duelu dva jugoslovenska “MiG-a 29” protiv 24 agresorska aviona, poginuo je pilot major Zoran Radosavljević, prva žrtva medju našim pilotima od početka agresije NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Njegov kolega major Nebojša Nikolić – pošto je kao i Radosavljević prethodno lansirao projektile na neprijateljske aparate, izbegavši pritom tri rakete – morao je da iskoči iz kabine kad je njegov avion pogodjen. Prema jugosloivenskim medijima, tog dana piloti i Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije oborili su četiri borbena NATO aviona.

2001. – SAD su vetom sprečile donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN o stvaranju medjunarodnih posmatračkih snaga radi zaštite civila na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

2002. – U avganistanskoj provinciji Baglan oko 160 kilometara severno od Kabula u zemljotresu je poginulo najmanje 1.000 ljudi, a glavni grad provincije Nahrin sravnjen je sa zemljom.

2004. – U centru Beograda atentator, koji nije otkriven, ubio je generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branka Bulatovića.

2005. – Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Dragoljub Milosavljević Gula, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
o je srpski pozorišni i filmski glumac Dragoljub Milosavljević Gula, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…