>>>1452. – Rođen je španski kralj Fernando II i V Katolički [kao Fernando II vladar Aragonije, a kao Fernando V Kastilje], čiji je dolazak na presto Aragonije 1479. označio početak istorije ujedinjene Španije.

>>>1628. – Rođen je italijanski lekar i botaničar Marčelo Malpigi, tvorac mikroskopske anatomije. Pronašao je jako konveksna sočiva, jednostavan mikroskop koji uveličava do 180 puta.

>>>1772. – Rođen je nemački pisac Fridrih fon Šlegel, najznačajniji teoretičar nemačkog romantizma i jedan od prvih evropskih modernista.

>>>1856. – Umro je srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, koji je u delima ismevao mane tadašnjeg društva, naročito pomodarstvo, pokondirenost i nadriučenost.

>>>1861. – Umro je ukrajinski pisac i slikar Taras Grigorjevič Ševčenko, najveći ukrajinski pesnik 19. veka, osnivač nove ukrajinske književnosti, romantičar, revolucionar, vatreni borac za slobodu naroda.

>>>1872. – Umro je italijanski revolucionar Đuzepe Macini, glavni ideolog nacionalnog pokreta Italijana u 19. veku i jedan od tvoraca moderne italijanske države.

>>>. – Umro je srpski političar i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi.

>>>1908. – Rodjen je srpski pravnik Jovan Đorđević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti, stručnjak za ustavno pravo.

>>>1922. – Na Evropskoj ekonomskoj konferenciji u Đenovi zapadne sile su uslovile priznavanje ŠSR isplatom 12 milijardi zlatnih franaka carskih državnih zajmova i štete zbog nacionalizacije stranih firmi posle Oktobarske revolucije.

>>>1940. – Umro je ruski pisac Mihail Afanasjevič Bulgakov, koji je zbog nepristajanja da se dodvorava vlastima i služi propagandi kao “inženjer duša” – što se za sovjetske umetnike podrazumevalo posle Oktobarske revolucije – bio u nemilosti čak i decenijama posle smrti.

>>>1945. – Tokio je u Drugom svetskom ratu razoren napadom 300 američkih bombardera B-29, u kojem je ubijeno oko 100.000 stanovnika japanske prestonice.

>>>1952. – Kubansku vladu zbacio je bivši predsednik Fulhensio Batista, koji je potom kao diktator vladao Kubom do 1959.

>>>1968. – U feribotu koji se prevrnuo u luci novozelandjanskog grada Velington poginulo je najmanje 200 ljudi.

>>>1969. – Džejms Erl Rej osuđen je na 99 godina robije, pod optužbom da je ubio američkog crnačkog lidera Martina Lutera Kinga u aprilu 1968. Kasnije je nezavisna istraga pokazala da je verodostojnost “dokaza” FBI veoma nepouzdana i da nije sigurno da je Rej atentator na Kinga.

>>>1974. – Japanski poručnik Hiro Onade se, posle 29 godina skrivanja u džungli, predao filipinskim vlastima, objasnivši da nije dobio naredjenje o povlačenju i da nije znao da je prestao rat SAD i Japana.

>>>1982. – Jugoslavija je osvojila prvo mesto u evropskoj stonoteniskoj superligi.

>>>1985. – Umro je sovjetski državnik ruskog porekla Konstantin Ustinovič Černjenko, samo 13 meseci pošto je postao lider ŠSR.

>>>1990. – Britanskom novinaru Farzadu Bazoftu irački sud je, zbog navodne špijunaže, izrekao smrtnu kaznu izvršenu pet dana kasnije, uprkos talasu protesta u inostranstvu i apela Bagdadu da mu poštedi život.

>>>1993. – Suharto je šesti put izabran za predsednika Indonezije.

>>>1995. – U eksploziji ispred jedne džamije u najvećem pakistanskom gradu Karačiju i pucnjavi teroriste na ljude koji su pohitali u pomoć povredjenima, poginulo je 12 ljudi, uključujući petoro dece.

>>>1997. – Vatikan je uspostavio diplomatske odnose s Libijom.

>>>2004. – Umro je srpski pilot Vukadin Jelić, koji je zajedno sa ostalim malobrojnim našim pilotima, u neravnopravnom dvoboju sa eskadrilama nemačkog “Luftvafea”, branio Beograd od nemačkog bombardovanja 6. aprila 1941.

>>>2004. – Libija je potpisala protokol kojim je Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju dato pravo nenajavljenih inspekcija libijskih postrojenja.
ojim je Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju dato pravo nenajavljenih inspekcija libijskih postrojenja.
@@@

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…