infakt__frame.jpgPrema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima 22 miliona debele dece i tinejdžera, a ta pojava se sve više uočava i kod nas. Preterana debljina je izazvana i sve manjom fizičkom aktivnošću, kao i poremećajima u ishrani. Gojaznost zahteva jedan širi pristup, jer nije dovoljno samo ustanoviti da je neko gojazan.
U cilju stvaranja i očuvanja zdrave populacije i smanjenja učestalosti gojaznosti, neophodno je posvetiti se fizičkim aktivnostima, pravilno se hraniti i voditi zdrav način življenja.

– Ja radim u savetovalištu za bolesti ishrane i roditelji uopšte nisu svesni da im je dete gojazno, kaže dr Branko Kapetanović. Oni toga postaju svesni tek kada im se predoče parametri. Suština Savetovališta je da se preduprede neke stvari i da se upoznaju, naročito deca, sa negativnm posledicama dotadašnjeg načina života. Mi možemo tražiti i druge uzroke gojaznosti kao što su hormonski poremećaji ili nasledni faktori.

Prema poslednjim istraživanjima više od polovine odraslog stanovništva u Srbiji, skoro 54 odsto, ima problem predgojaznosti i gojaznosti, pri čemu je 37 odsto odraslih predgojazno, dok 16 odsto njih ima gojaznost kao dijagnozu. Masovnu gojaznost ima 1,5 odsto stanovništva, odnosno oko 100.000 ljudi u Srbiji ima telesnu težinu od 120 do 170 kilograma.
Gojaznost je oboljenje koje se karakteriše uvećanjem masne mase u meri koja dovodi do narušavanja zdravlja i razvoja niza komplikacija. Nastaje kao posledica unošenja viška energetskih hranljivih materija i ispoljava se prekomernim taloženjem masnog tkiva u organizmu. Gojaznost je sve više zastupljena i kod dece.

-Čak do 50% dece ima poremećaj telesne težine. Imate tu i predgojaznost, gojaznost i patološku gojaznost. Osnovni uzrok je promena načina življenja i smanjena fizička aktivnost.

Višak kilograma predstavlja i sve veće opterećenje za zdravstvene sisteme, pa se tako u nekim zemljema oko 9,4% nacinalnog budžeta zdravstvo troši na predebele pacijente.
Velika gojaznost za 12 puta uvećava smrtnost osoba starih od 25 do 35 godina. Takođe, gojaznost povećava rizik od pojave dijabetesa, jednog od osnovnih uzroka kardiovaskularnih oboljenja i moždanog udara.
Potražite savet na vreme.

Prikaži još ovjava iz Zdravlje

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Od lečenja do rođenja beba

U ovo vreme kada se po demografskoj slici koja je katastrofalna u Srbiji, gde smo posle Dr…